Fudbalski savez Kosova: Zatražićemo intervenciju UEFA zbog fudbalskih takmičenja koja FS Srbije organizuje na Kosovu

Foto: Fejsbuk stranica National team Kosovo

Fudbalski savez Kosova osudio je danas fudbalska takmičenja koja, prema njihovim rečima, na Kosovu organizuje Fudbalski savez Srbije, kao i, kako su naveli, mešanje kosovskih vlasti u njihov rad.

„Fudbalski savez Kosova najoštrije osuđuje razvoj nelegalnih fudbalskih takmičenja srpskih struktura na teritoriji naše zemlje“, saopštio je FSK.

Iz ove organizacije ističu da je FSK punopravni član UEFA-e od maja 2016. godine, te naglašavaju da je ovo „jedina institucija koja organizuje fudbalska takmičenja na Kosovu“.

U svom saopštenju se pozivaju na nedavne izveštaje pojedinih medija, ne preciziravši i kojih, o razvoju takmičarskih utakmica od strane Fudbalskog saveza Srbije na teritoriji Kosova, ocenivši da su, „iako na amaterskom nivou, ovi potezi uznemirijući i neprihvatljivi“.

„Fudbalski savez Kosova je raspravljao o ovim pojavama u okviru Saveta za sport i zatražio da se odmah preduzmu mere. Takve aktivnosti krše autoritet FSK i suverenitet Kosova uopšte“, navode.

Zahtevaju od „svih relevantnih državnih aktera, Saveta za sport i organa za sprovođenje zakona“ da preduzmu „hitne mere“, te da zaustave, kako su ih nazvali, „nezakonite aktivnosti“, poručivši da će pomoći „stručnošću i podrškom kroz mehanizme UEFA-e i FIFA-e“.

„Otvoreni smo za saradnju i podršku svim zajednicama koje žive na Kosovu, uključujući i srpsku, ali ne možemo dozvoliti razvoj aktivnosti nelegalnih struktura koje, suprotno pravilima UEFA, organizuju fudbalske utakmice na teritoriji Kosova i zbog toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaustavimo ove aktivnosti“, navode iz ovog fudbalskog saveza.

Istovremeno, kažu da su zabrinuti navodnim preprekama koje je stvorilo kosovsko ministarstvo kulture, sporta i omladine u vezi sa licenciranjem FSK, „uprkos kompletiraju dokumentacije“, kao i o „nedavnim kontinuiranim intervencijama istražnih organa u nezavisnosti FSK“.

„Čini se da su ove akcije kosovskih vlasti protiv nezavisnosti FSK podstakle nelegalne strukture Srbije da organizuju fudbalske aktivnosti na Kosovu“

Ujedno poručuju i da će „zatražiti intevenciju UEFA-e“, a tokom sastanka koji se sutra održava u Lisabonu.

„Povodom ovih nezakonitih radnji i direktne intervencije Srbije, kao i procesa licenciranja i najnovijih dešavanja istražnih organa protiv FSK, reagovaćemo i zatražiti intervenciju UEFA-e“, zaključuju u saopštenju.

Podsetimo, Kosovo je postalo član UEFA-e 3. maja 2016. godine.

Ova vest je izazvala snažne reakcije. Dok su iz kosovskog fudbalskog saveza govorili o „istorijskom trenutku za kosovski fudbal“, srpski fudbalski savez je ovu vest definisao kao dokaz da je „fudbal poražen“.