15.8 C
Pec
4. okt 2023

Fudbalski savez Kosova: Zatražićemo intervenciju UEFA zbog fudbalskih takmičenja koja FS Srbije organizuje na Kosovu

Izvor:KoSSev

Fudbalski savez Kosova osudio je danas fudbalska takmičenja koja, prema njihovim rečima, na Kosovu organizuje Fudbalski savez Srbije, kao i, kako su naveli, mešanje kosovskih vlasti u njihov rad.

„Fudbalski savez Kosova najoštrije osuđuje razvoj nelegalnih fudbalskih takmičenja srpskih struktura na teritoriji naše zemlje“, saopštio je FSK.

Iz ove organizacije ističu da je FSK punopravni član UEFA-e od maja 2016. godine, te naglašavaju da je ovo „jedina institucija koja organizuje fudbalska takmičenja na Kosovu“.

U svom saopštenju se pozivaju na nedavne izveštaje pojedinih medija, ne preciziravši i kojih, o razvoju takmičarskih utakmica od strane Fudbalskog saveza Srbije na teritoriji Kosova, ocenivši da su, „iako na amaterskom nivou, ovi potezi uznemirijući i neprihvatljivi“.

„Fudbalski savez Kosova je raspravljao o ovim pojavama u okviru Saveta za sport i zatražio da se odmah preduzmu mere. Takve aktivnosti krše autoritet FSK i suverenitet Kosova uopšte“, navode.

Zahtevaju od „svih relevantnih državnih aktera, Saveta za sport i organa za sprovođenje zakona“ da preduzmu „hitne mere“, te da zaustave, kako su ih nazvali, „nezakonite aktivnosti“, poručivši da će pomoći „stručnošću i podrškom kroz mehanizme UEFA-e i FIFA-e“.

„Otvoreni smo za saradnju i podršku svim zajednicama koje žive na Kosovu, uključujući i srpsku, ali ne možemo dozvoliti razvoj aktivnosti nelegalnih struktura koje, suprotno pravilima UEFA, organizuju fudbalske utakmice na teritoriji Kosova i zbog toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaustavimo ove aktivnosti“, navode iz ovog fudbalskog saveza.

Istovremeno, kažu da su zabrinuti navodnim preprekama koje je stvorilo kosovsko ministarstvo kulture, sporta i omladine u vezi sa licenciranjem FSK, „uprkos kompletiraju dokumentacije“, kao i o „nedavnim kontinuiranim intervencijama istražnih organa u nezavisnosti FSK“.

„Čini se da su ove akcije kosovskih vlasti protiv nezavisnosti FSK podstakle nelegalne strukture Srbije da organizuju fudbalske aktivnosti na Kosovu“

Ujedno poručuju i da će „zatražiti intevenciju UEFA-e“, a tokom sastanka koji se sutra održava u Lisabonu.

„Povodom ovih nezakonitih radnji i direktne intervencije Srbije, kao i procesa licenciranja i najnovijih dešavanja istražnih organa protiv FSK, reagovaćemo i zatražiti intervenciju UEFA-e“, zaključuju u saopštenju.

Podsetimo, Kosovo je postalo član UEFA-e 3. maja 2016. godine.

Ova vest je izazvala snažne reakcije. Dok su iz kosovskog fudbalskog saveza govorili o „istorijskom trenutku za kosovski fudbal“, srpski fudbalski savez je ovu vest definisao kao dokaz da je „fudbal poražen“.

NAJNOVIJE

Više