Saracin sa Brnabić o razgovorima Beograda i Prištine

Foto: Vlada Srbije

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, nakon Prištine otputovao je u Beograd gde se sastao sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

Brnabić i Saracin razgovarali su o aktuelnim prilikama na Kosovu, unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama, situaciji u regionu, te najnovijim dešavanjima u okviru inicijative Berlinski proces, saopštili su iz Vlade Srbije.

Srpska premijerka mu je kazala da je Beograd posvećen očuvanju mira i stabilnosti, te da očekuje konstruktivnu podršku, koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Saracin je na sastanku, kako je saopštila Vlada Srbije, poručio da su razgovori Beograda i Prištine dobra osnova za dalju diskusiju i napredak, te da su „nedavni iskoraci“ i dijalogu važni na putu ka EU. Ujedno je kazao da je implementacija sporazuma ključna.

Manuel Saracin je radnu nedelju započeo u Prištini gde se u ponedeljak i utorak sastajao sa najvišim zvaničnicima, ali potom i sa čelnicima Srpske liste, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

Na kraju posete, a neposredno pre nego što se uputio za Beograd, u intervjuu za KoSSev govorio je o sporazumu oko kojeg su se kosovski premijer i srpski predsednik prošlog meseca dogovorili u Ohridu, te njegovoj primeni.

Izneo je svoj utisak da je za kosovsku stranu tema ZSO sada „progutana“, odnosno prihvaćena, te je kazao da očekuje da će to da se pokaže na terenu u narednim danima i nedeljama.

Kazao je da su poruke prištinskih zvaničnika za njega „verodostojne“ i da ih „drži za reč“.

„Kosovska vlada i drugi zvaničnici su mi juče u Prištini dali jasnu indikaciju da postoji politička volja da se isporuči ono što je dogovoreno u Ohridu“, konstatovao je.

Upitan da li postoji politička volja i u Beogradu, kazao je da će sa jasnom procenom sačekati nakon današnjih susreta sa srpskim zvaničnicima.

„Video sam neke izjave za medije i konferencije za štampu, pa bih sačekao sa jasnom procenom o njihovoj političkoj volji dok ne obavim lične razgovore, a ne samo na osnovu konferencija za štampu“, kazao je Saracin za KoSSev.

On se za sada nije oglašavao povodom razgovora sa srpskom premijerkom.