Petković: U Deklaraciji o nestalima termin “prinudno nestali” a ne “prisilno nestali”

(Foto: Kancelarija za KiM)

“U tekstu deklaracije o nestalim licima koji je juče usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen je termin prisilno nestali (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, što nismo dozvolili, niti dopustili u ovoj Deklaraciji” – saopštio je javnosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dr Petar Petković. 

Petković se oglasio nakon što su pojedini mediji preneli navode da je šef Komisije za nestala lica kosovske vlade  Andin Hoti naveo da će termin “prisilno nestala lica” biti uključen u Deklaraciju o nestalim osobama čiji je tekst juče usaglašen u Briselu.

Petković, međutim, tvrdi da je umesto termina “prisilno nestali” usvojen termin “prinudno nestali” (forcibly disappeared).

“Koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost” – naveo je dalje Petković.

Ocenjuje da Priština nastavlja da politizuje temu nestalih i da je koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, te da i Priština i Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin “prisilno nestali” prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, te da to – ističe – apsolutno nije tačno.

Petković dalje ocenjuje da je razumljivo nezadovoljstvo Prištine kojoj je “propao plan” da Srbiju “optuži za sve slučajeve nestanka” na Kosovu i Metohiji i da “zlodela tzv OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka”, koju je Beograd “prozreo i osujetio”.

“Uspeli smo da u Briselu zaštitimo interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali smo kao i od samog početka ovog procesa pokazali spremnost da ovo važno pitanje rešimo duboko uvereni da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije” – naveo je.