Trajković: Gračanica je bezbedna bez obzira na incidente

Bratislav Trajković na sednici Odbora za zajednice (Foto: Kim)

Na četvrtoj redovnoj sednici Odbora za zajednice komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kazao je da je na području ove opštine smanjen broj incidenata, ali i najavio veće prisustvo pripanika policije na terenu. Zatraženo je i adekvatno obeležavanje putne infrastrukture u više sela, te postavljanje autobuskih stajališta u Lapljem Selu. 

Komandir policijske stanice u Gračanici je najpre podsetio da je prošle nedelje održan sastanak Odbora za bezbednost, navodeći da je tada bilo „prozivki na rad Policijske stanice u Gračanici“.

„Iako sam saopštio da smo preduzeli određene mere, da su u toku operativni planovi i da već imamo nekih rezultata. Situacija u Gračanici je bezbedna bez obzira na incidente koji su se desili. Verujte da su to neki recedivisti koje mi procesuiramo, a nakon toga oni budu oslobođeni. Kada se vrate, ponovo se dešavaju iste stvari“, naveo je Bratislav Trajković.

On je istakao je da je „situacija sada mirna“, te dodao da „nema velikih problema“.

„Nadam se da ćemo uspešno realizovati ove operativne planove i počinioce ponovo dovesti pred lice pravde. Što se tiče bezbednosne situacije na teritoriji opštine Gračanica nemamo neke zabeleške, smanjen je broj incidenata za razliku od prethodne godine i početka ove godine. Pojačano je ljudstvo u policijskoj stanici Gračanica, tako da ćemo na osnovu ovih operativnih planova pojačati naše prisustvo, da se ovakvi incidenti smanje i da se ne dešavaju“, naveo je komandir.

„Kamere u Kišnici rade“

Odbornik Dejan Jevtić je zatražio od komandira da „malo detaljnije“ objasni kritike na račun policijske stanice.

„Sneža (Snežana Jovanović, odbornica u SO) non-stop iznosi jedne iste stvari i predsednica je opomenula onog dana, ako ima nešto konkretno da kaže, ako ne, da nastavimo sa daljom pričom. Spominje stalno da kamere ne rade, ti (Dejan Jevitć) si bio kod mene u kancelariji, video si da kamere u Kišnici non-stop rade i ona slobodno može da dođe da se uveri i da vidi“, odgovorio je Trajković.

„Više incidenata u albanskoj zajednici“

On je naveo i da incidenata „nema samo u srpskoj zajednici“, već da ih u albanskoj „ima više“.

„Ima više krađa po kućama nego u srpskoj, ali na Srbe se to malo više odrazi. Inače, verujte da u prvom tromesečju ima manje slučajeva i da je Gračanica bezbedna“, kazao je Trajković.

Jevtić je istakao da je policija potebna, te da o policiji „ne smemo da imamo“, kako je rekao „negativna mišljenja“.

„Policija radi sve što je u njihovoj moći. Uvek postoje problemi i oni treba da se rešavaju, a ja znam da policija čini sve da se reše“, kazao je on.

Od komandira je zatražio i dodatno objašnjenje o pljačkama, pa upitao da li one mogu da se zaustave većim angažovanjem patrola. Trajković je odgovorio da su u slučaju krađa određene mere.

„Pripremili smo nekoliko operativnih planova i već smo pretprošle nedelje vršili pretres na šest lokacija u četiri kuće i dva lokala. Nažalost, u kućama nismo pronašli ništa. U jednom lokalu u blizni škole Lapljem Selu pronašli smo opojna sredstva, lice je proceusirano sa naše strane. Međutim, od strane tužioca oslobođeno je da se brani sa slobode“, kazao je Bratislav Trajković i apelovao na građane da „sarađuju sa policijom.“

Koliko se čeka odgovor Odeljenja urbanizma?

Predsednik Lokalnog saveta iz Lepine Stefan Mitrović je rekao da su 6. decembra prošle godine uputili zahtev za obeležavanje putne infrastrukture na području Lepine, Skulaneva, Radeva i Batusa.

„U ovim mestima je tokom zime česta magla, uzak je put, loše se vozi i zahtevali smo obeležavanje putne infrastrukture belom linijom i obeležavanje pružnog prelaza. Prošlo je četiri meseca, mi nikakav odgovor nismo dobili. Kao odbornik i predsednik Lokalnog saveta nemam nikakve informacije, a šta da kaže običan građanin, kakav odgovor bi on dobio i kada bi ga dobio“, upitao je Mitrović.

Neophodni pešački prelazi i autobuska stajališta

Predstavnica albanske zajednice iz Kišnice Bljerta Gaši je zatražila obeležavanje pešakog prelaza kod autobuske stanice u ovom selu, ističući da je zbog nedostatka istog došlo do saobraćajne nesreće.

Komandir Trajković je dodao da je kod mosta u Lapljem Selu neophodno postaviti nekoliko autobuskih stajališta, jer se autoprevoznici zaustavljaju na samoj raskrsnici.

Odbornik Dejan Jevtić je takođe apelovao da je neophodno obeležavanje putne infrastrukture između Sušice i Janjeva.

„Neophodna veća saradnja među zajednicama“

Službenica za zajednice u policijskoj stanici u Gračanici Svetlana Kapetanović je najavila da će u narednom periodu u osnovnim i srednjim školama održati predavanje na temu ponašanja učenika u slučaju zemljotresa.

Predsedavajući Odbora za zajednice Aziz Karadolami i službenica Kapetanović pozvali su pripadnike svih zajednica na „međusobnu saradnju“.

Predstavnici Odobra za zajednice su usvojili zapisnik sa treće redovne sednice održane 9.3.2023. godine. Današnjoj sednici su priustvovali i predstavnici KFOR-a i OEBS-a.