FSS se obratio UEFA zbog dopisa o zabrani sportskih aktivnosti na Kosovu

Ilustracija (Foto: arhiva Kim)

Povodom novonastale situacije i zabrane organizovanja takmičenja i sportskih aktivnosti na teritoriji Kosova, Fudbalski savez Srbije obratio se UEFA pismom sa oznakom “hitno”. Kako su, između ostalog, naveli u pismu predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu “institucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sporske radnike srpske nacionalnosti”.

Fudbalski savez Srbije u pismu navodi da institucije u Prištini “proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti”.

“Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove”, ističe se.

Dodaje se da se članovima fudbalskih klubova sa Kosova preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima.

“Takva praksa suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama. Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini”, napominju.

Ističu da Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu.

“Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici”, piše u saopštenju koje su potpisali predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.