Hil: Izbori će da se održe, ali nije tajna da smatramo da nije pravo vreme

(Foto: Fonet/Milica Vučković)

Nije tajna da mi i mnoge druge države, smatramo da ovo nije pravo vreme da se izbori održe, ali oni će se održati, poručio je američki ambasador u Prištini, Kristofer Hil, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije, Vladimirom Orlićem.

Tri dana uoči izbora na Severu Kosova, ovaj američki zvaničnik poručuje da SAD razmatraju i posmatraju sve aspekte, ali i da je najbolje vreme da se o izborima razgovara onda kada se oni završe.

Hil podcrtava da će izbori da se održe, ali i priznaje da sada nije najbolje vreme za tako nešto.

„Nije tajna da mi i mnoge druge države, smatramo da ovo nije pravo vreme da se oni održe, s obzirom na to da smo trenutno u jednom kritičnom trenutku, u značajnom momentu za dijalog. Smatramo da je važno za sve da razumeju da problemi između Beograda i Prištine moraju da se rešavaju kroz dijalog“, rekao je Hil.

Prethodno je visoki zvaničnik Stejt departmenta, Gabrijel Eskobar, rekao da će Sjedinjene Države priznati nedeljne izbore čak i ako ih Srpska lista bojkotuje, rekavši da „bojkot ne definiše izbore“

Precizira da je najznačajniji i najvažniji test kapaciteta za sve koji učestvuju u ovom procesu da se sprovede ono što je dogovoreno ranije.

„Jedan od najvažnijih od ovih pitanja koja moraju da se reše, jer je zaista test naših kapaciteta – da postignemo sporazume i da se primene – jeste Asocijacija srpskih opština“, rekao je.

Hil podseća da je juče obeleženo deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, i kaže da bi ovo trebalo da bude upozorenje za sve koji očekuju da „javnost može da veruje u međunarodne sporazume ukoliko nisu sprovedeni 10 godina“.

Smatra da postoji razumevanje da je pitanje ZSO ključno pitanje „ukoliko želimo da napravimo progres“.

„Uveravam vas da smo apsolutno posvećeni da uspostavimo ZSO kao što je bilo predviđeno pre 10 godina“, rekao je Hil.

On podcrtava da se SAD trude da budu veoma dobro pripremljene i informisane u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, „jer će se on baviti ključnim pitanjima“.

A suštinsko pitanje je, precizira, budućnost srpske zajednice na Kosovu.