Kosovska Mitrovica – obeležen Svetski dan igre: Ples je sloboda

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Svetski dan igre tradicionalno je obeležen na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 

U programu su učestvovali studenti dramskog odseka fakulteta i Ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice.

Izveden je niz koreografija, a prikazani su i kratki filmovi o igri i plesu u kojem su učestvovali studenti dramskog odseka.

“Jako sam uzbuđena, ovo je već ne znam koja godina po redu da mi na Fakultetu umetnosti obeležavamo Svetski dan igre, a poslednjih godina u zajedništvu sa Ansamblom narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac. Tako da je to zajedništvo donelo još jednu novu, dodatno lepu energiju. Naravno, studenti su uvek uzbuđeni kada pripremamo Dan igre i nekako se ceo fakultet angažuje, a sada naravno i Venac – da uspemo u svojoj realizaciji. Želim svima njima da se zahvalim, kao i mojim studentima koji daju sve od sebe da bi delovali kao pravi igrači na sceni, a ne samo kao glumci” – kazala je profesorka dr Vera Obradović nakon izvedenih koreografija.

Koreografije su pokrile širok raspon žanrova.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

“Upravo to je jedan dokaz i pokazatelj na ovaj Svetski dan igre da se kroz pokret, bez reči, može ispričati svaka priča – i tužna i vesela i tragična i mi se time pre svega bavimo i zato i sarađujemo sa fakultetom i sa ovim ljudima koji to rade kroz pedagogiju i edukaciju mladih, a nikad ni nama profesionalcima nije na odmet da naučimo nešto novo. I ples je nešto što nas kroz vekove i u najtežim momentima čini srećnim. Tako da je to esencija igre – da li je ona moderna, tradiconalna, obredna, kakva god ili ova umetnička, svejedno” – kazao je koreograf Miloš Cile Mitić Ansambla Venac koji učestvovao u pripremi dve koreografije.

Svoje zadovoljstvo nisu krili ni studenti.

“Za mene lično, ples je sloboda, gde ne moram ni najmanje da mislim kako se osećam, šta treba da kažem, gde treba da idem, ko sam ja, sve to nestane u trenutku kada zaigram” – kazala je studentkinja druge godine glume, Anastasija Rančić.

“Da, slažem se sa koleginicom. Prvo što sam pomislila – to je oslobađanje. Slobodno se čovek oseća, ne razmišlja ni o čemu, prenosi ono što u trenutku oseća najviše što može i mislim da to prija” – dodala je takođe studentkinja druge godine glume, Natalija Knežević.

Plesni komitet Međunarodnog pozorišnog instituta ustanovio je 29. april kao Međunarodni dan igre 1982. godine kako bi istakao raznolikost i talenat plesača širom sveta. Ovaj datum je izabran, jer se obeležava rođendan Žan-Žorža Novera (1727-1810), tvorca modernog baleta.