Gračanica: Predstavljen novi roman Ivane Dimić

Sa promocije romana Ivane Dimić (Foto: Kim)

Promocija knjige “Iz mrtvog ugla” autorke Ivane Dimić, književnice i dramaturškinje, održana je večeras u Domu kulture “Gračanica”.

Dimićeva je dobitnica NIN-ove nagrade 2016. godine, a neposredno pre ove, nagrađena je i priznanjem “Pero Despota Stefana Lazarevića” koje se dodeljuje na manifestaciji Vidovdansko pesničko pričešće u Gračanici.

“Kad nam daju nagradu u Gračanici, onda svi to vide pa nam i oni daju”, kaže šaljivo autorka, prisećajući se vidovdanske nagrade za književnost.

Kazala je da joj je čast da ponovo boravi u Gračanici i da svoj novi roman promoviše upravo ovde.

Dimićeva je na romanu radila šest godina a delom ju je za rad inspirisala i pandemija koranavirusom. U knjizi se govori o onostranom i o nerođenim junacima – Iliji, Drini i Blizancu.

“Priča je vrlo jednostavna. Tu se radi o jednoj nepostojećoj porodici, ima majka, otac i troje dece. Svi su izmišljeni. Sa druge strane dolazi đavo sa svojom ekipom i on napada, a ovi ga pobede. Dobro pobedi. Dakle, svi mi ako se udružimo u ovom svetu i ako smo zajedno onako kako nas uči naša pravoslavna crkva pobeđujemo, tako i ovi likovi koje sam ja napisala, ako su zajedno, oni onda pobede”, objašnjava književnica ukratko svoj rad.

Kaže i da je “pisanje sredstvo da dođete do istine, da dođete do Boga”.”Ta korona kad je bila pa kad su se ljudi prozlili, ja sam pomislila, pa čekaj ovde stvarno đavo vršlja”.

U knjizi je uprvo jedan od glavnih likova đavo. Taj đavo je, međutim, predstavljen na Gogoljevski smešan način, dodaje Dimićeva.

“Svaki pisac piše o ljubavi i smrti, tako ja verujem”, kaže autorka napominjući da “ljubav pobeđuje strah”, te da je “strah gori i od svakog virusa”.

Na rad Ivane Dimić, reditelj i umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini Nenad Todorović gleda kao na obešenjačko igranje, kada je humor u pitanju.

Objašnjava da je u pitanju prozno-dramski prikaz, te da u knjizi prisutan “duboki uticaj Gogoljevske duhovitosti”.

Novinarka i književnica Ivana Vanovac kaže da je još uvek pod utiskom nakon čitanja romana svoje imenjakinje.

Osvrćući se na naslov knjige, Vanovac kaže: “Dobro je kloniti se mrtvih uglova, to posebno znaju svi oni koji su polagali vozački ispit, dobro je da ih vidite. Ono što je meni lepo u ovom romanu je ta ležernost, lakoća govora, neopterećenost teškim rečima i nerazumljivim za čitaoca. To je toliko jedan svakodnevni govor koji ona koristi toj knjizi dajući smernice da se u ovom trenutku šizofrenije okrenemo sebi”, kazala je Vanovac.

Autorka i njen prijatelj Nenad Todorović su čitali odlomke iz romana, na koje je publika reagovala smehom i aplauzima.

Moderator na promociji, književnik Žarko Milenković naglasio je da se novi roman Dimićeve naslanja na njen prethodni “Arzamas” nagrađen NIN-ovom nagradom za književnost 2016. godine.