Izveštaj o Kosovu na sutrašnjoj sednici SB UN, Dačić i Gervala u Njujorku

(Foto: MSP)

Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija raspravljaće sutra o najnovijem izveštaju generalnog sekretara Antonia Gutereša u vezi sa radom UNMIK. Uoči sednice srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, kao i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, otputovali su za Njujork, gde su se odvojeno sastali sa predstavnicom SAD-a pri Ujedinjenim Nacijama.

Izveštaj Antonia Gutereša koji obuhvata period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023, sutra će predstaviti šefica UNMIK-a Karolin Zijade.

Pojedini mediji objavili su delove izveštaja koji se tiču dijaloga i odnosa Beograda i Prištine.

Tokom posmatranog perioda, navodi Gutereš, došlo je do tenzija, „rezultirajući najozbiljnijim nazadovanjem od početka procesa dijaloga“.

„Incidenti etničke prirode, upotreba vatrenog oružja i povrede, i među civilima i među pripadnicima kosovske policije, kao i očigledno targetiranje novinara i međunarodnih bezbednosnih aktera, bili su posebno zabrinjavajući. Sve strane treba da budu uzdržane i da osiguraju da svi sporovi budu rešavani mirno kroz dijalog, a ne uz eskalaciju“, napisao je Gutereš, prenosi Beta.

U izveštaju, koji ne obuhvata prošlonedeljne lokalne izbore u četiri opštine na Severu Kosova, Gutereš je naveo da je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine „ključan za stvaranje uslova za povratak predstavnika Srba sa Kosova u kosovske institucije na Severu Kosova“.

Uoči ove sednice opozicija u Srbiji pozivala je predsednika Aleksandra Vučića da ode na nju i „jasno i glasno“ kaže da se Srbija protivi članstvu Kosova u UN.

Ovoj sednici, međutim, Vučić neće da prisustvuje, već će Srbiju da predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je već danas otputovao u SAD i u Njujorku se sastao sa predstavnicom SAD-a pri UN, Lindom Tomas Grinfild, sa kojom je, kako je saopštilo ministarstvo na čijem je čelu, razgovarao o sednici, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

Srpski šef diplomatije je istakao sagovornici da je rad UNMIK-a u punom kapacitetu važan za Srbiju, s obzirom na delikatnost situacije na Kosovu.

Dačić je i na ovom sastanku kazao da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi evropskog predloga i implementacionog aneksa, ali i ponovio da Srbija ima „crvene linije od kojih neće odustati“.

Obavestio je da se srpski predsednik sastaje 2. maja u Briselu sa kosovskim premijerom, te poručio da uspeh evropskog predloga zavisi od formiranja ZSO.

„Nedopustivo je da se ovaj korak uslovljava razmatranjem zahteva za članstvo Prištine u Savetu Evrope i Srbija se oštro protivi ovakvom razvoju događaja“, podvukao je Dačić.

Grinfild je sa druge strane, prema navodima srpskog MSP-a, pozvala na implementaciju sporazuma postignutog u Ohridu, te istakla da će SAD i dalje biti aktivo angažovane u davanju podrške obema stranama dok implementiraju svoje obaveze.

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Sa predstavnicom SAD-a pri UN danas se sastala i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, koja je takođe otputovala u Njujork.

U kratkoj objavi na Tviteru, kosovsko MSP navodi da je Gervala bila oduševljena ovim sastankom.

„Razgovaralo se o nedavnim dešavanjima, ulozi UN-a na Kosovu i dodatnim jačanjima odnosa SAD-a i Kosova. Zahvalni smo na nepokolebljivoj i postojanoj podršči naših partnera iz SAD-a“, poručili su.