ERP: Ne postoje zakonski razlozi za zabranu ulaska Đokovića na Kosovo

(Foto: ERP)

Eparhija raško – prizrenska saopštila je da je duboko ožalošćena tvitom kosovskog ministra kulture i sporta Hajrula Čekua da nije zakonski moguć dolazak na Кosovo najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću jer nije primio vakcinu protiv kovida, iako ta zakonska obaveza, kako su naveli, nije na snazi već više od godinu dana.

Novak Đoković je poželeo da krsti svoju decu u jednoj od svetinja na Kosovu, odakle i sam potiče.

“Pitamo se kakve šanse za mir i razumevanje na Kosovu i Metohiji šalje jedan zvaničnik kosovske vlade i to ministar za kulturu i sport kada neprimerenim komentarom na drustvenim mrežama pogrešno interpretira izjavu Novaka Đokovića koji je u svom intervjuu za Koriere dela Sera rekao: Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere, a sve u kontekstu njegove javno izražene želje da svoju decu krsti na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Ističu da je važno napomenuti da nosioci poruke mira, kakvi su Patrijarh Porfirije i Novak Đoković, samo doprinose suživotu Albanaca, Srba i drugih naroda noseći blagoslov za sve one koji ovde žive.

“Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska g. Đokovića koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci”, zaključeno je se u saopštenju.