Polemika u Senatu SAD: „Da li je Srbija kredibilni partner? Moramo da testiramo“

(Foto: REUTERS/Craig Hudson)

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održava se pretres posvećen proceni politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu svedoče Derek Šole, savetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, prenosi Glas Amerike.

Senatskim odborom predsedava Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.

Menedez je naveo da su na Zapadnom Balkanu dve trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj.

„Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide napred“, naveo je Menendez uz konstataciju da „ne zna da li imamo partnere u ovome“.

On dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije rekao da se ne slaže sa sporazumom, i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Vučić i dalje ima nacionalistički srpski narativ“, navodi Menendez i dodaje da on želi Veliku Srbiju kao što i Putin želi veliku Rusiju. Dodaje da Vučić ima veze sa Putinom, da je išao na trgovinske pregovore i da ne uvodi sankcije Rusiji.

„Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama“, naveo je Menendez.

Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije“, kaže Menendez. On je dodao da dok želi da „naši partneri napuštaju Rusiji, ne želimo da se približaju Kini.

Na pitanje Menendeza savetniku državnog sekretara Dereku Šoleu o tekstu o Vučiću u Njujork tajmsu i da li može da se razgovara sa partnerom sa takvom pozadinom, Šole je rekao da je administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka. Na pitanje senatora Menendeza kakve su šanse je Srbija kredibilan partner imajući u vidu obelodanjene podatke, Šole je odgovorio: „To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu.“

On je dodao je da je svestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona.

„Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom delu, nego po celom regionu gde se korupcija pojavljuje“, naveo je Šole.