Fon Kramon: Kosovo nema legitimitet da uđe u opštinske zgrade na Severu

Foto: KoSSev

Izvor: Koha(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon kaže da razume da novi albanski gradonačelnici opština na severu Kosova, naseljenih srpskom većinom, mogu imati pravo da obavljaju svoje funkcije.

Međutim, fon Kramon kaže za Radio Slobodna Evropa da ako će njihov ulazak u opštinske zgrade biti izvršen samo uz prisustvo teško naoružanih policijskih snaga, onda oni imaju „nulti politički legitimitet“.

„Mislim da u ovoj zemlji mnogo stvari pođe po zlu. Ako je to realnost, ako vidimo oklopna vozila, teško naoružanu policiju, specijalne jedinice koje čuvaju opštinske zgrade 24/7, zaista treba da razmislimo o drugim mogućnostima i drugim opcijama. Bar to nije ono što mi i EU imamo na umu. Znam da je teška situacija, kao što sam već rekla, Vlada možda ima nešto drugo na umu, ali kako je to sprovela, nije u skladu sa svime, bar bismo mi u EU želeli da vidimo“, kaže ona.

Prema rečima visokog evropskog zvaničnika, potrebno je rešenje koje bi uključilo i lokalno stanovništvo, nakon porasta tenzija na severu Kosova, kada su se grupe lokalnih Srba 26. maja usprotivile ulasku u zgrade opština novih albanskih gradonačelnika – od Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Kosovska policija pomogla im je da uđu u kancelarije i sukobila se sa lokalnim Srbima, koji su gađali policijske snage kamenicama. Policija je odgovorila šok bombama i suzavcem, a prijavljeno je da je pet policajaca povređeno, nekoliko njihovih automobila izgorelo.

„Ne možete jednostavno da ostvarite pravo na ulazak u zgradu opštine, čak i ako de jure imate pravo na to. Ali, de fakto, ne mislim da postoji legitimitet da se tako nešto uradi“, kaže Viola fon Kramon.

Međunarodna zajednica je oštro osudila postupke Kosova, tražeći od njega da deeskalira situaciju. EU je zatražila da Priština ne preduzima jednostrane akcije, dok su Sjedinjene Države zatražile da Kosovo odmah prekine „nasilne mere“.

Fon Kramon se 28. maja sastala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Dok evropski zvaničnik odbija da otkrije detalje sastanka, ona kaže da ona i kosovski premijer imaju različite poglede na situaciju na severu.

„Mislim da se nakazimo na ključnoj tački kako da postupimo ako se situacija ovako nastavi. Da smo svi veoma zabrinuti i da ste videli snažnu izjavu američkog državnog sekretara, Antonija Blinkena, Kvinte, naše ambasade. Dakle, mislim da cela međunarodna zajednica najoštrije osuđuje ovu akciju“, kaže ona.

Fon Kramon je u poseti opštinama na severu Kosova. Ona je upitana da li će se sastati sa predstavnicima Srpske liste, ali je rekla da je ova stranka – koja je najveća stranka Srba na Kosovu i uživa podršku zvaničnog Beograda – odbila da se sastane sa njom.

„Ujutro sam se sastala sa mnogim predstavnicima, ali je Srpska lista, nažalost, odbila da se sastane sa mnom. Ne znam razlog za ovo, bila bih veoma srećna da ih upoznam“, kaže ona.

Kosovska policija je za Radio Slobodna Evropa rekla da je već drugi dan zaredom situacija na severu mirna i stabilna. Iz ove ustanove su poručili i da policija nastavlja da čuva zgrade opštine.

Četiri nova gradonačelnika opština na severu – uključujući i onog severne Mitrovice koji je bez problema otišao u svoju kancelariju, jer je zgrada opštine odvojena od zgrade u kojoj rade srpske paralelne institucije u ovoj opštini – izabrani su na lokalnim izborima usled vanredne situacije održane 23. aprila.

Izbori u ovim opštinama sa srpskom većinom održani su nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste u novembru prošle godine.

Ova stranka napustila je sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnile.

Učešće na aprilskim izborima činilo je 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih birača.