Manastir Visoki Dečani: Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog

Iguman Sava i otac Petar sa pripadnicima KFOR-a (Foto: Tviter@DecaniMonastery)

Nasilni incidenti tokom protesta ne smeju da utiču na jake odnose srpskog i italijanskog naroda, protest nije bio usmeren protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije teško naoružane Kosovske policije. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog, saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

“Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom KFOR-a, prvenstveno od strane italijanskih vojnika. Izražavamo našu srdačnu zahvalnost na ovoj zaštiti, jer bez nje ne bismo mogli normalno da živimo usred 4 posleratna napada ekstremista i teških uslova sa kojima se suočavamo 24 godine od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine. Vojska je 2005. godine odlikovana najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, kao priznanje za njihov značajan doprinos u zaštiti pravoslavnih mesta na Kosovu od uništenja”, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

“Želimo da istaknemo da nedavni nesrećni nasilni incidenti tokom protesta na severu Kosova neće da utiču na istorijski jake odnose srpskog i italijanskog naroda”, dodaje se.

Iz manastira Visoki Dečani ističu da su na jučerašnjim protestima povređeni italijanski vojnici i građani Srbije. Važno je razumeti da ovi protesti nisu bili usmereni protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije severnih srpskih opština od strane teško naoružane kosovske policije. Italijanska vojska je dala značajan doprinos mirovnim naporima na Kosovu, štitećis rpski narod i drugu ugroženu populaciju na Kosovu, omogućavajući povratak mnogih raseljenih i čuvajući ključne srpske pravoslavne manastire.

Bratstvo Visokih Dečana je oštro osudilo sve oblike nasilja i pozivalo na mir i dijalog.

“Najoštrije osuđujemo svako nasilje, pozivamo na mir i dijalog i upućujemo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih. Potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa KFOR-om i svim pojedincima dobre volje da zaštitimo naš narod u veoma nestabilnim uslovima koje doživljavamo na Kosovu”, zaključuje se na kraju saopštenja.