Komandant KFOR-a obišao ranjene italijanske vojnike

(Foto: Fejsbuk/KFOR)

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća, posetio je danas u kampu Villaggio Italia u Peći pripadnike ove misije, koji su u ponedeljak povređeni ispred opštinske zgrade u Zvečanu kada je došlo do sukoba Srba koji su protestovali i pripadnika ove NATO misije.

Od petka se u tri severne opštine nalaze jake snage Specijalne jedinice Kosovske policije. U pitanju su opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u koje su specijalci tog dana nasilno ušli kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike.

Srbi se tome protive, a u ponedeljak su se u velikom broju okupili ispred opštinskih zgrada u znak protesta.

Za razliku od Leposavića i Zubinog Potoka, situacija u Zvečanu je eskalirala kada je došlo do sukoba okupljenih Srba sa KFOR-om, a nakon što su Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Povređeno je 30 vojnika KFOR-a i više desetina građana.

Istovremeno, stigao je snažan talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om.

Komandant KFOR-a je narednog dana, međutim, naznačio da incident odgovornost treba da preuzmu obe strane „umesto što se kriju iza lažnih narativa“.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg je potom izjavio da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

„Budite ponosni na ono što ste uradili, postupili ste u potpunosti u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. godine, umećući se između dve suprotne strane i sprečavajući sukob koji bi svakako doveo do ogromnog broja civilnih žrtava. Brz oporavak, izražavam ponos što sam vaš komandant!“, naveo je Ristuća.

Ranjeni vojnici će se narednih dana vratiti u Italiju, kako bi se, kako je saopštio italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, oporavili i proveli vreme sa porodicama.

Sa druge strane, u toku jučerašnjeg dana, Ristuća je, zajedno sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Stjuartom B. Mančom, posetio i povređene mađarske pripadnike KFOR-a koji se još uvek nalaze na Kosovu, dok se veći deo vraćen u Mađarsku, te prebačen u bolnice.

„KFOR je misija koju vodi NATO i deluje u skladu sa mandatom Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, sa zadatkom da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, poručili su iz ove NATO misije.