Mitrovica: Okupljanje Albanaca nedalekog od glavnog ibarskog mosta

Sa protesta kod glavnog ibarskog mosta u Mitrovici (Foto Kim)
Sa protesta kod glavnog ibarskog mosta u Mitrovici (Foto Kim)

Nedaleko od glavnog mosta na Ibru u Južnoj Mitrovici okupilo se nekoliko desetina Albanaca koji nose zastave Velike Albanije i OVK. 

12:50 – Deo policijskih snaga se povukao sa lica mesta, a razilaze se i poslednji učesnici protesta u Južnoj Mitrovici. Odlaze i novinarske ekipe. Ipak, nad Mitrovicom nadleće helikopter Kfora.

12:39 – Na mestu skupa u južnom delu grada je još pedesetak ljudi koji fotografišu. Ponovo je omogućen prelazak glavnog mosta, ali metalne ograde nisu uklonjene.

12:36 – Postavljena je metalna ograda. Policija ne dozvoljava građanima prelaz sa juga na sever. Tu je vozilo Karabinjera i dva policijska džipa.

11:50– Na protestu su uglavnom mladi i vrlo mladi ljudi, a organizovan je na poziv albanskog repera. Govornicima na protestu se aplaudira, a rukama pokazuju simbol dvoglavog orla. Atmosfera podseća na performans fudbalskih navijača, što potvrđuje i upravo zapaljena baklja. Skandira se “Kosovo je jedna država”, te “Mitrovica, Mitrovica”. Međutim, iako se govori o Kosovu i puštaju patriotske pesme, na protestu su vidljive isključivo zastave Republike Albanije.

Ne izostaju ni pogrdni nazivi za Srbe, “Škije”, kao i “Srbijo je…. vam mater”, “Kosovo je Albanija”.

             

Trenutno je mirno, ali je vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije. Nešto kasnije su prisustvo pojačali i Karabinjeri na samom mostu. Tamo je sada nekoliko džipova.

U ovom delu grada nema pripadnika Kfora, ali u blizini sportske hale na jugu Mitrovice stoje pripadnici Kosovske policije u pancirima.

Ovaj protest prati veliki broj novinarskih ekipa.

Podsetimo, ovo okupljanje usledilo je nakon što su prethodnih dana počeli Srbi da se okupljaju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.