Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova

Skup podrške Srbina sa severa iz Štrpca (Foto: Fejsbuk Dalibor Jevtić)

Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.

Okupljenim građanima se najpre obratila Huanita Račićević supruga Dimitrija Račićevića iz Štrpca koji je uhapšen 21.decembra 2021. godine i koji se još uvek nalazi u pritvoru.

“Da li u svakom čoveku ima bar malo ljudskosti zapitam se svaki put kad vidim da krše osnovna ljudska prava, kako udaraju nedužne, a dok udaraju pogađaju pravo u dušu, dušu svakog od nas. Zapitam se svaki put kada mi kroz glavu prođe brojka koliko su naši muževi , naša braća, naši očevi u pritvoru bez ikakvih dokaza, jer ako iko razume patnju porodica onih koje hapse na severu to smo onda mi. Da li su to ljudska prava, da li je u ovim ludim vremenima normalno osećati strah da će neko oteti ono što je moje, ono što je tvoje, ono što je naše? Oni neka otimaju ali mi im ne damo”, poručila je Račićević.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić. “Institucionalno nasilje koje sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti nešto što Srbe okuplja od njegovog dolaska na vlast”, napisao je Jevtić u objavi na Fejsbuk.

“Kaže Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu. A šta je tu demokratsko? Da li je demokratsko to što je juče rekao da Srbe treba poslati ili u Srbiju ili u zatvor. Kakva je to poruka, kako da je razumemo? Pitanje postavljam, ne njemu nego predstavnicima međunarodnih institucija, koji trebaju odlučnije da reaguju ne samo na tu poruku, nego na svo delovanje koje Vlada Kosova ima prema srpskom narodu I južno i severno od Ibra. Pitanje koje i danas postavljamo je zašto ste ljudima u Privremenom organu opštine Štrpce zabranili da rade, zašto ne mogu da žive od svog rada? Je l’ to ta demokratija” upitao je Jevtić i istakao da odgovor još uvek čeka, ali ne od Kurtija, već od predstavnika međunarodne zajednice.

Jevtić je rekao i da će Srbi nastaviti da se na demokratski i miran način bore za svoja prava, na pravo na opstanak, i pravo na život na ovim prostorima.

“Svedoci smo i sami 6. januara kada su pucali na Stefana i Miloša. Svedoci i toga da, iako Ustavni sud Kosova kaže da nekoga drže protivpravno u pritvoru, još uvek ga ne puštaju iz tog pritvora, i njega i ostale naše sugrađane. Svedoci smo i onoga što se pre dve noći desilo skrnavljenje spomenika fašističkih žrtava, među kojima je bilo i 12 dece. Ko to radi? Samo fašista to može da uradi”, kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao da iz Štrpca pružaju punu podršku sunarodnicima sa severa Kosova, koji su odlučna u svojim namerama da ostanu na tim prostorima, i pozvao ih da mirno protestuju i ni na koji način ne napadaju predstavnike KFOR-a. Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu što čini za srpski narod, i pozvao ga da nastavi da se bori za mir.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo ”Podrška našoj braći sa severa”, “Stop nasilju nad Srbima“ , “Sloboda za braću”.