Oko 500 turskih pripadnika KFOR-a stiglo na Kosovo

(Foto: NATO/Tviter)

U istom danu kada vojnici povređeni tokom prošlonedeljnih sukoba na Severu odlaze u Italiju, na Kosovo stiže deo najavljenog pojačanja, i to iz Turske. Oko 500 pripadnika 65. mehanizovane pešadijske brigade ove zemlje činiće najveći deo NATO pojačanja.

„Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat, a na Kosovu će biti raspoređen koliko god bude potrebno“, naveli su iz ove Alijanse.

Takođe preciziraju da je dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-već stavljen u stanje pripravnosti, tj. da će biti raspoređen ukoliko bude bilo potrebno.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg juče se zahvalio Tuskom predsedniku, Redžepu Tajipu Erdoganu, na slanju pojačanja.

„Turska je važan i veoma cenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje trupe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su tenzije velike. Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na Sever Kosova, posle nedavnih nemira“, naveli su.

Ovaj zvaničnik je ujedno još jednom zatražio od Beograda i Prištine da se angažuju u dobroj veri u dijalogu u Briselu.

„To je jedini put ka miru“, naznačio je.

Stoltenberg je podctao da je uloga NATO-a da obezbedi stabilnost na Kosovu.

„Zbog toga smo tamo već dugi niz godina i zato sada povećavamo svoje prisustvo u regionu“, poručio je.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a je zapravo još prošle nedelje, tj. odmah nakon izbijanja nove krize na Severu, potvrdio da će na Kosovo biti poslate dodatne snage – 700 vojnika.

Nova kriza traje već 11 dana, a usledila je zapravo nakon nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kosovske vlade, kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike.

Srbi su se tome protivili, a u ponedeljak su se u velikom broju okupili ispred opštinskih zgrada u znak protesta, kada je u Zvečanu i došlo do sukoba sa KFOR-om.

U ovom sukobu povređeno je 30 vojnika – tj. 11 pripadnika ove misije iz italijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog, dok je više od 50 Srba zatražilo lekarsku pomoć.

Danas je stigla potvrda je deo vojnika prebačen u Italiju radi daljeg lečenja, dok je još ranije u Mađarsku prebačen takođe deo pripadnika kontingenta ove zemlje, koji su bili povređeni.

U sklopu misije KFOR-a na Kosovu je trenutno stacionirano 4.200 vojnika iz 27 NATO saveznika i partnera.