15.1 C
Pec
4. okt 2023

Kad Informer ’’informiše’’: Spinovani spin o protestima u Beogradu i Zvečanu

Izvor:Kim

Na portalu dnevnog lista Informer je 4. juna objavljena vest pod naslovom „Šef kabineta Vjose Osmani poručio: Ponosim se ljudima koji protestuju u Beogradu, sve mi miriše na Majdan“. U pitanju je dorađeni i dodatno spinovani spin koji je na Tviteru originalno objavio Bljerim Velja.

Vest potpuno istog ili sličnog naslova je objavljena na portalima alo.rs, b92.net, politika.rs, balkanuzivo.org, time.rs, tip.rs, vesti.rs, red.rs, designia.rs, a portal republika.rs je tim povodom objavio naslov „NEĆE BITI NI MAJDANA, A NI PRIZNANJA TZV. KOSOVA: Petković burno reagovao na izjavu šefa kabineta Vjose Osmani – Priština priziva krvoproliće na ulicama Beograda!“

Šef kabineta Vjose Osmani u svojoj poruci o protestu „Srbija protiv nasilja“ nigde nije naveo da se „ponosi ljudima koji protestuju u Beogradu“. Taj deo teksta je lažni i potpuno izmišljeni zaključak „novinara“ internet redakcije Informera i još nekolicine drugih medija.

Dalje, Velja je u tvit uključio snimak dronom TV N1 na kome se vidi koliko je ljudi 3. juna bilo na protestu u ulicama oko Skupštine Srbije u Beogradu.

U tekstu Informera se, međutim, navodi kako je šef kabineta Vjose Osmani objavio „video snimak tajkunske N1“ i tako namerno diskredituje ova medijska kuća.

Međutim, to nije jedini napad – sledeći se odnosi na „poteze rušilačke opozicije koja bi da se dočepa vlasti preko ulice“, a kojom je, po mišljenju autora pomenute vesti, Bljerim Velja „veoma zadovoljan“.

„Dobijamo neke vibracije Majdana iz Beograda, napisao je Velja i tako dao punu podršku lešinarskoj opoziciji u Srbiji“, navodi se dalje u tekstu, pa je tako opozicija dodatno „unapređena“ – od „rušilačke“ u „lešinarsku“.

Ovim se, baš kao i prethodnim pominjanjem, insinuira da su svi učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu – opozicija, rušitelji i lešinari kojima je autor sporadično i slobodno citiranog tvita „dao punu podršku“.

Na portalu Informera se u „vesti“ dalje objašnjava da je „razumljivo zbog čega se Velja raduje“. Naime, prema nepotpisanom „novinaru“, „što je veći pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tako Kurtijevci sa KiM vide šansu da dođu do potpunog suvereniteta u čemu ih je upravo zaustavio predsednik Vučić“.

Očekivano, nema više ni jednog slova, daleko bilo činjenice, kojima bi se potkrepili navodi o „zaustavljanju Kurtijevaca da dođu do potpunog suvereniteta“ koje je, navodno, izveo predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić.

Zanimljivo je i da je šef kabinta Vjose Osmani „pretvoren“ u „Kurtijevca sa KiM“ kako bi se jezikom mržnje u uobičajeno negativnom kontekstu pomenulo i prezime premijera Kosova i tako dodatno uzburkale emocije publike.

U poslednjoj rečenici teksta je navedeno: „S obrizom na to da se na protestima opozicije uvek čuju pretnje ubistvom srpskom predsedniku, Velja se nada i Majdanu, te zdušno podržava nasilje koje se promoviše na tzv. protestu protiv nasilja“.

Autor je potpuno zanemario rečenicu kojom je Velja zaključio svoju objavu na Tviteru: „Srbija koja je istinski demokratska i integrisana u EU je garancija mira i stabilnosti u regionu“.

Naravno da Bjerim Velja ne podržava nasilje u Beogradu, niti ga preterano interesuju oni koji tamo protestuju. Njegov tvit je spin plasiran iz drugih razloga.

Naime, on je protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu proglasio „mirnim i pristojnim“ jer ga, kako je napisao, nije organizovala „nasilna SNS mašinerija“. Ovaj navod je direktno naslonjen na tvrdnje kosovskih zvaničnika da je proteste građana na severu Kosova, a naročito onaj u ponedeljak 26. maja u Zvečanu, organizovala država Srbija, odnosno „bande koje finansira Beograd“ i „fašistička milicija koju plaća autokrata“.

Ni pominjanje „nekih vibracija Majdana“ (a ne „sve mi miriše na Majdan“) u ovom kontekstu nije slučajno. Velja je još jednom nevešto pokušao da povuče paralelu između Kosova i Ukrajine, odnosno Srbije i Rusije, aludirajući na analogiju Janukovič-Vučić-Putin-autokrata-agresor, što je takođe deo uobičajene retorike prištinskih zvaničnika o Srbiji u kontekstu tragične invazije Rusije na Ukrajinu i rata u toj zemlji.

NAJNOVIJE

Više