EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima

(Foto: Evropska unija)

Evropska unija na Kosovu pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima od strane Skupštine. 

’’U avgustu 2022. godine, Skupština je već napravila veliki korak u adresiranju preporuka EU u oblasti finansiranja kampanja kroz Zakon o finansiranju političkih subjekata. Od 2013. godine, EU na Kosovu je putem raspoređivanja punopravnih misija za posmatranje izbora (EU/EOMs), nadgledala kako opštinske tako i opšte izbore, i pružila niz preporuka za poboljšanje izbornog okvira’’, navodi se u saopštenju.

Evropska unija na Kosovu je, kako navode, srećna što vidi da je većina ovih preporuka već uvrštena u novi Zakon o opštim izborima.

’’U julu 2022. godine, Skupština je formirala Ad-Hoc komisiju za izbornu reformu, koja je uspešno i konsenzualno završila svoj rad 5. aprila 2023. godine. Čestitamo Komisiji na profesionalnom i svestranom radu’’, poručuju iz EU.

Iz Evropske unije pozivaju Centralnu izbornu komisiju (CIK) da uskladi izborne propise sa novim zakonima kako bi se pripremila za primenu novog zakonskog okvira mnogo pre narednih izbora.

’’Takođe, imamo u vidu da se neke od tehničkih preporuka moraju konstantno sprovoditi i podvlačimo da će se ukupna procena moći izvršiti tek nakon narednih izbora. Unapređenje i jačanje izbornog procesa je trajna odlika svake demokratije i stalni zahtev za demokratije u nastajanju. Ovo se mora zasnivati na nalazima i preporukama sa prethodnih izbora koji imaju za cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksama’’, navodi se u saopštenju.

EU na Kosovu je podržala Ad-Hoc komisiju, Centralnu izbornu komisiju i kosovske institucije u ovom procesu i nastaviće to da čini i buduće.