1.9 C
Pec
4. dec 2023

Navršava se 24 godine od kidnapovanja više Srba u Orahovcu

Navršava se 24 godine kako su iz svojih kuća u Orahovcu 16. i 17. juna kidnapovani, na očigled svojih supruga i komšinica, penzioneri Marko Vitošević (1938), Sveta Grković (1933), Tika Miljković, Panta Grković (1939)  i Peka Pelević (1935).

Osim Tike Miljkovića koji je uspeo posle nekoliko dana da pobegne, o trojici kidnapovanih staraca se ništa ne zna. Iako su supruge i komšinice prepoznale ljude koji su ih odveli, po svedočenju neki u uniformama sa amblemom ,,UĆK,, a neki u civilu,  govoreći im da će ih pustiti posle saslušanja. Za njihovo odvođenje niko nije odgovarao. Porodice do današnjeg dana nisu dobile informacije šta se sa njima desilo.

Osim njih su u ta dva dana kidnapovani i Srbi, izbeglice iz Hrvatske. Begovići: Jovan, Nikola, Simo i Blažo kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović.  Oni su posle bekstva od Oluje u Hrvatskoj utočište pronašli u jednoj prostoriji Orvina u Orahovcu, koja je poslužila kao improvizovani kolektivni centar za izbeglice. U novoj oluji nestali su iz Orahovca. O njihovim sudbinama se do dana današnjeg ništa ne zna.

NAJNOVIJE

Više