Na Jarinju i Merdaru blokiran prolazak autobusa i kamiona sa RKS tablicama

Jarinje (Foto: Preuzewto sa portala Radio Kontakt plus)

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zbog protesta koji su u toku na prelazima Jarinje i Merdare nije moguć prolaz autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova, te da ni prolazak automobila „trenutno nije bezbedan“.

Nešto ranije večeras pojedini srpski mediji preneli su da su vozači kamiona sa srpskim tablicama koji već više dana provode na prelazu Jarinje zbog odluke Prištine da blokira ulaz robe iz centralne Srbije na Kosovo, odlučili da blokiraju put Kosovska Mitrovica – Raška.

„U mestu Rudare kod Kuršumlije vozači kamiona i meštani blokirali su magistralni put koji od Prokuplja vodi ka administrativnom prelazu Merdare“ – javio je RTS.

„Kako su Tanjugu rekli meštani topličkog regiona, put je blokiran za kamione sa ‘RKS’ tablicama, zbog mere prištinske vlade kojom je pre nekoliko dana obustavljen ulazak srpske robe i kamiona sa registarskim oznakama Republike Srbije na Kosovo i Metohiju“ – prenosi RTS, navodeći da je jedan od razloga blokade puta i „podrška Srbima u južnoj pokrajini“.

„Obaveštavamo vas da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolaz autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova. Ni prolazak automobila trenutno nije bezbedan“ – saopšteno je, sa druge strane, iz kosovskog MSP-a.

Oni su pozvali građane da, ukoliko su već ušli u Srbiju koriste prelaze Mutivode i Bela Zemlja, ili da koriste put preko Severne Makedonije (prelaz Preševo), preko Skoplja.

„Ako već niste ušli u Srbiju, nemojte putovati kroz Srbiju“ – dodaju.

Građane takođe pozivaju da zbog „mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha“ prate društvene mreže Kosovske policije o najnovijim zvaničnim informacijama.