Kolege za uhapšenog kolegu iz MTS-a: Nije on napadač, nije takva osoba

„Zbog povrede kičme on ne može da trči, a kamoli nekoga da udari“, reakcija je kolega iz firme juče uhapšenog U.V. iz Leposavića zbog navodnog napada na novinare 16. juna. Oni poručuju da je on nepravedno uhapšen, te da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ujedno apeluju na sve institucije da se izvrši pritisak na prištinske vlasti, kako bi se, kažu, njihov kolega oslobodio.

Muškarac srpske nacionalnosti U.V. iz Leposavića uhapšen je juče ujutru, a sumnjiči se za umešanost u napad na novinare 16. juna, potvrdila je Kosovska policija.

Njegov advokat, Nebojša Vlajić, potvrdio je da je njegovom branjeniku određeno 48- časovno zadržavanje, ali i naznačio da U.V. nema nikakve veze sa onim što mu se stavlja na teret.

U.V. je zaposlen u firmi MTS.doo u Leposaviću, a njegove kolege, Milana Simonovića, Jovanu Petronijević i Miloša Vulićevića, juče je zatekla vest da im je kolega na putu do posla, kako navode, „uhapšen, presretnut, odveden i optužen za napad na novinare prošlog petka“.

„Naš kolega U.V. uhapšen je juče u ranim jutarnjim časovima onog trenutka kada je krenuo na posao“, precizira za KoSSev njegova koleginica Jovana Petronijević, koja je ujedno i agent prodaje u ovoj firmi.

Ističu da se hapšenje dogodilo u blizini njegove kuće, tačnije kod mesta Bunker, gde su ga, kaže, presreli sa civilnim vozilima i odveli u nepoznatom pravcu.

Oni navode da su samim hapšenjem bili iznenađeni, jer prema njihovim rečima, U.V. nije osoba koja se javno isticala.

„Bili smo veoma iznenađeni i zaprepašćeni njegovim hapšenjem, jer naš kolega U.V. stvarno nije neko ko se javno isticao, neko ko je išao u masu, neko ko je hrlio ka nekim napadima ili ishitrenim potezima“, kaže Petronijević.

Ona smatra da je njegovom hapšenju prethodio snimak koji se pojavio na društvenim mrežama.

„Postoji snimak na kojem se vidi napadač na novinara, međutim mi odgovorno tvrdimo da to nije naš kolega U.V. Naš kolega se nije izdvajao od ostalih. Kolege potvrđuju, kao i ja u svoje ime da to nije bio on, već da je to neka druga osoba“, ističe ona.

Inače radi se o snimku koji je objavila medijska kuća RTK, a na kojem se vidi kako jedna osoba napada novinara u Leposaviću.

Opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

Oni tvrde da je U.V, u sklopu svoje radne obaveze, tog dana održavao mrežu u opštini Leposavić, jer su se, kažu, tog dana pojavile neke smetnje na terenu.

„S obzirom da je naš kolega U.V. zaposlen u našoj firmi kao monter, on je imao obaveze da otklanja te smetnje na terenu i mi odgovorno tvrdimo da on tog dana nije bio u masi i nije gađao novinare“, naglašavaju njegove kolege.

„Svedoci smo svi ovde, da smo ovde bili skupa tog dana i da nije učestvovao u bilo kakvom napadu“, istovremeno se nadovezuje njegov kolega Milan Simonović, tehničar u ovoj firmi.

Da je tog dana U.V. bio u firmi i da je potom izašao na teren, tvrdi i njegov treći kolega i njegov školski drug, Miloš Vulićević, koji takođe radi kao tehičar u ovoj firmi.

„Tog, kao i svakog prethodnog dana, U.V. je bio sa nama u firmi, izlazili smo i na teren i obavljali smo zadatke pošto je monter kao i ja i moguće je da ga je u prolazu neka kamera snimila, ali mi svi tvrdimo i garantujemo da on nije kriv i da nije napao novinare, nije takva osoba, ja ga znam i duže, družili smo se u detinjstvu i išli u školu zajedno“, tvrdi Vulićević.

Ističu da je U.V. ozbiljna i pristojna ličnost, te smatraju da nije u stanju da uradi stvari koje mu se stavljaju na teret.

„Neko na koga svi možemo da se ugledamo, koga svi u našoj opštini vole i znamo ga kao dobrog mladića“, navodi Petronijević i dodaje:

„Pored tragedije koja mu se desila u životu, on je u srcu sačuvao dečju radost i trudio se da nas nasmeje svakodnevno, ali je svakome bio spreman da pomogne“.

Milan Simonović naglašava da sa U.V. radi zajedno pet i po godina, te ističe da je izuzetan kolega.

„Mi smo u timu već pet i po godina, izuzetan kolega, izuzetan radnik“, kaže Simonović.

Učestale napade na novinare koji se dešavaju od početka najnovije krize na Severu, kolege uhapšenog U.V. zajednički osuđuju.

„Mi i moje kolege takođe oštro osuđujemo napade na novinare, nebitno da li su to albanski ili srpski“, ističu oni.

Sa pripadnicima KFOR-a funkcionišemo normalno, jedini problem – pristup pojedinim prostorijama

Objekat u kojem rade, udaljen je svega nekoliko desetina metara od opštine koja je ograđena i koju obezbeđuju pripadnici KFOR-a. Sa pripadnicima ove misije, kažu, funkcionišu normalno od početka krize.

„Čak smo sve ovo vreme funkcionisali normalno sa pripadnicima KFOR-a, koji se nalaze odmah pored naše zgrade sa kojima smo morali da sarađujemo kako bismo ulazili u naše poslovne prostorije“, navodi Petronijević.

Simonović sa druge strane, kaže da je jedan od problema – pristup pojedinim prostorijama u kojima se nalazi ceo sistem tehnike ove firme.

„Problemi su u pristupanju našim prostorijama iz poslovnice, tu možemo samo povremeno i na kratko da budemo, a inače tu nam je ceo sistem tehnike“, kaže Simonović.

Oni ujedno zajednički apeluju na sve institucije da se izvrši pritisak na Prištinu da se njihov kolega oslobodi.

„Apelujemo da svaka naša institucija iz Beograda ili bilo gde, koliko može izvrši uticaj i pritisak na prištinske vlasti da ga oslobode hitno jer dečko je za primer, može da se pita bilo ko u našem mestu i niko neće reći nijednu lošu reč za njega“, poručuje Miloš Vulićević.

Sličnog je mišljenja i Milan Simonović.

„Sloboda za kolegu i za sve ove ljude što su nepravedno privedeni i uhapšeni“

Sa druge strane, njegova kolegenica Jovana Petronijević, kaže da se nada brzom i pozitivnom završetku.

„Ja se samo nadam da će sve ovo brzo da se završi – pozitivno za našeg kolegu i da će on ubrzo da bude slobodan jer zaista nizašta nije kriv“, kazala je Petronijević za naš portal.

Jučerašnje hapšenje U.V. za navodne napade na novinare na Severu – treće je za manje od pet dana na Severu Kosova.

Prvo je za napad na novinare od 29. maja – u Leposaviću u petak uhapšen Srbin N.V, kojem je već određen jednomesečni pritvor.

Potom je u subotu na prelazu Jarinje uhapšen i D.S, a kojem je juče određen jednomesčni pritvor.

Za to vreme građani na Severu Kosova organizuju protestne šetnje, uz navode da je reč o osobama koje nisu napadale novinare.