Hovenijer očekuje da Kurti prihvati plan od tri tačke za deesklaciju

Ambasador Hovenijer u studiju Kim radija u Čaglavici (Foto arhiva Kim)
Ambasador Hovenijer u studiju Kim radija u Čaglavici (Foto arhiva Kim)

Ambasador SAD-a u Prištini, Džefri Hovenijer kazao je da očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti danas u Briselu prihvati plan EU u tri tačke za deeskalaciju situacije na severu, jer je to, prema njegovim rečima, pravi način da se zaustave tenzije.

„Teško je reći šta očekujemo, nadamo se da ćemo pronaći put napred. EU je bila jasna i SAD su podržavale plan od tri tačke da se postigne deeskalacija na Severu, da se izađe na prevremene izbore uz učešće Srba i da se nastavi sa punom primenom obe strane – sporazumima koji su postignuti, nadam se da ćemo se izvući iz ove situacije“, kazao je Hovenijer, nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Sa njom je, kaže, razgovarao o nizu problema, uključujući i aktuelnu situaciju na severu Kosova.

Poručio je da postoji kratkoročno rešenje za deeskalaciju situacije, što je upravo plan EU od tri tačke.

Njega su, dodao je Hovenijer, podržali svi zapadni saveznici, koji očekuju da će Kurti to da prihvati i postupi u skladu sa tim.

„Kao što sam već pomenuo, svi podržavamo plan EU u tri tačke i nadamo se da će Kurti to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim“, dodao je on.

„On je demokratski izabrani premijer zemlje i on ima odgovornost u tom pravcu. SAD, EU, Velika Britanija i svi naši saveznici u NATO-u i mnogi drugi izrazili su Kurtiju naša očekivanja o tome kako bi on trebalo da upravlja situacijom na Severu“, poručio je Haradinaj.