Sednica SO S.Mitrovica: Na predlog Atića usvojena odluka o pripajanju Asocijaciji kosovskih opština

(Foto: KoSSev)

U severnom delu Kosovske Mitrovice održana je nova, 18. po redu sednica skupštine opštine. Iako nije bila na dnevnom redu, usvojena je odluka o priključivanju opštine Severna Mitrovica Asocijaciji kosovskih opština. Sednicu je obeležila i scena kada je nedavno izabrani gradonačelnik Erden Atić napustio skupštinsku salu nakon što odbornici nisu želeli da glasaju o tački koju je on predložio. 

Današnjoj sednici, osim odbornika, među kojima je bio i jedan ispred srpske zajednice, Dušan Milunović, prisustvovali su novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, kao i njegova zamenica Katarina Adžančić, ali i predstavnik kosovskog ministrstva za lokalnu samoupravu i pripadnici KFOR-a.

Gradonačelnik je na samom početku sednice izneo predlog da se na dnevni red uvrsti donošenje odluke o pridruživanju opštine Severna Mitrovica Asocijaciji kosovskih opština.

Atić je zapravo još 1. juna potvrdio da je zvaničnim zahtevom od predsednika AKS zatražio da opština Severna Mitrovica postane deo ove asocijacije.

Jedini srpski odbornik u ovoj skupštini, Dušan Milunović, bio je protiv ove odluke, kazavši da se o ovoj tački nije raspravljalo, te da je većina odbornika nespremna na ovu odluku.

„Juče, na odboru za politiku i finansije, tema Asocijacije opština koju sada gradonačelnik pominje nije spomenuta. Tačno je da mi nemamo zapisničara i to je vrlo interesantno, ali ima tonski zapis i to se nije spominjalo. O toj temi nismo raspravljali ništa, što znači da je danas većina odbornika nespremna na tu temu“, kazao je Milunović.

On je ujedno istakao da je ovo pitanje od velikog interesa za građane na Severu, kazavši da takve teme zahtevaju javnu debatu.

„Ja ne osporavam da ovu tačku stavite na dnevni red, ali da se ispoštuju procedure koje su prema statutu opštine Severna Mitrovica, koji je usvojen većinom glasova i do sada nije menjan. Ovde postoji način da se konsultuje javnost i da se organizuje javna debata, da građani iznesu svoje predloge, plus što se mi nalazimo u situaciji kakvoj se nalazimo, gde je svaka tema visokog rizika i koja može dovesti do novih eskalacija. Mi ulazimo potpuno nespremni“, kazao je on.

Drugi odbornici ove skupštine Opštine, međutim, podržali su predlog gradonačelnika i usvojili odluku, koja se sada šalje kosovskoj vladi na dalje razmatranje.

Atić je zatim izneo još jednu tačku, koja takođe nije bila na dnevnom redu, a tiče se zemljišta koje se nalazi kod Vatrogasne stanice u Severnoj Mitrovici. Njegov predlog je bio da se ovo zemljište pripoji Direkciji za hitne slučajeve.

Nakon njegovog izlaganja, predsedavajući Nedžad Ugljanin je odbio da se ovaj predlog razmatra, nakon čega je Atić revoltirano napustio sednicu. Međutim, njegova zamenica, Katarina Adžančić je ostala.

Ugljanin je kazao da ovaj zahtev nije dat odbornicima i skupštini opštine na uvid.

„Hteo je da zemljište gde je vatrogasna stanica, izglasamo za direkciju za hitne slučajeve. Mi smo to odbili jer taj zahtev nije dat nama na uvid i samim tim nije izglasan i on je potom revoltiran izašao“, kazao je Ugljanin nakon završetka sednice za KoSSev.

Ugljanin se na sednici osvrnuo i o nedavnom postavljanju kosovske zastave nakon polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika, tablama koje su postavljene na objektu, kao i o novom opštinskom pečatu sa kosovskim simbolima.

Naglasio je da novoizabrani gradonačelnik o ovom pitanju nije razgovarao sa odbornicima u skupštini.

Odbornik zatražio da se raseljeni Albanci vrate na Sever

Još jedan predlog iznet je na današnjoj sednici.

Odbornik Betim Osmani, zatražio je da se razmotri povratak raseljenih Albanaca u svoje domove na Severu, u kojima su živeli pre 1999. godine.

Međutim, predsedavajući SO nije prihvatio ovaj predlog na razmatranje.

„On je dao usmeni zahtev, koji mi nismo prihvatili, jer to nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti ministarstva za zajednice i povratak“, naglasio je Ugljanin u izjavi za KoSSev.

Pomoć ugroženima od poplava još uvek nije isplaćena

Na današnjoj sednici potvrđeno je i da pomoć za ugrožene januarskim poplavama u iznosu od 300.000 evra – tj. novac koji je izdvojen još krajem februara, još uvek nije isplaćen.

„Direktoru za hitne slučajeve sam pre pet-šet dana uručio neke dopune koje su se morale izvršiti i predao mu i fizički preko mejla i mi jedva čekamo da se izvrši ta isplata i znamo da se katastar ovde suočava sa tim problemom“, kazao je Ugljanin.

On naglašava i da ljudi koji su se vratili svojim domovima nakon ove nepogode još uvek žive u neadekvatnim uslovima.

„Nažalost pojavile su se i vaške, znači mi se sa time suočavamo i mi smo dužni da obavestimo. Deca koja su se vratila u neadekvatnim uslovima, imaju vaške. Moramo što pre raditi na ovim slučajevima“, naglašava Ugljanin.

Sa druge strane, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, osvrnuo se na trovanje životinja i problem velikog broja napuštenih pasa na ulicama grada.

Kazao je da je neophodno da se pomogne i uruči finansijska pomoć Udruženju za zaštite životinja „Šapa“.

Na današnjoj sednici ujedno su izglasane sve odluke koje su i najavljene – odluka o usvajanju plana za učešće građana u procesu donošenja odluka u opštini, kao i odluka o korišćenju subvencija za NVO, pojedinačne socijalne slučajeve, stipendije i podršku malim i srednjim preduzećima.

U jeku krize na Severu Kosova, a na kraju današnje sednice, potvrđeno nam je da će se na narednoj raspravljati o bezbednosnoj situaciji, te da će se odbornicima obratiti i predstavnici Kosovske policije.