1.9 C
Pec
4. dec 2023

Velike gužve u saobraćaju u Peći i Prizrenu, nadležni merama pokušavaju da reše problem

Gust saobraćaj u Peći i Prizrenu posledica je velikog priliva stanovnika iz inostranstva i zemalja u regionu, samim tim i povećanje broja vozila. Gužvi u saobraćaju ima, a iz institucija navode da se trude da reše taj problem.

Agron Nikći direktor Javnih usluga u opštini Peć kaže da je usled velikog priliva stranaca veća gužva u gradu i da su izmenom i stvaranjem jednosmernih ulica pokušali da reše problem.

„Odlučili smo da ulicu koja vodi od robne kuće ka Dukađiniju da napravimo test i vidimo kako funkcioniše. Vidimo da je ovo jedna od najopterećenijih ulica i nadamo se da će ovaj test biti uspešan, jer smo ga realizovali sa inženjerima. Nadam se da ćemo tokom testa videti na terenu kako sve to funkcioniše“, kazao je Nikći za Radio Peja.

Problem saobraćaja možda u samom selu Goraždecu nije toliko veliki ali brza vožnja posebno pored OŠ „Janko Jovićević“ i kroz sam centar sela predstavljaju veliki problem. Direktor ove škole, Milan Anđelković nada se rešavanju ovog problema do počeetka školske godine.

„U Blizini Oš Janko Jovićević u Goraždevcu trenutno nemamo ni jedan ležeći policajac, bilo ih je ali trenutno ih za sada nema. Nadamo se da će biti kada počne nova školska godina. Što se tiče saobraćajnih znakova ima ih, ali se nadam da će se i vozači pridržavati normalne dozvoljene brzine kako deca ne bi bila ugrožena“, rekao je Milan Anđelković za Radio Goraždevac.

Direktor javnih službi u Prizrenu, Ćele Lamaj kaže da je Prizren specifičan zbog uskih ulica i velikog broja turista, on apeluje da ljudi što manje koriste privatne automobile.

„Znajući specifičnost Prizrena, on je interesantan zbog uskih ulica koje ima. Tokom ovih godina radilo se na razvijanju putne infrastrukture. Tokom poslenje dve godine bavimo se rešenjima u saobraćaju kao što su kružni tokovi. Nadam se da će se uskoro u velikoj meri olakšati saobraćaj. Tokom leta imamo veći broj sunarodnika i vozila. Apelujem na građane da ako su u mogućnosti izlaze u grad pešice i ostave prostor za druge sunarodnike kako bi uživali u svom rodnom gradu Prizrenu“, kaže Lemaj za TV Prizreni.

Admir Rama iz Mušnikova kaže da poslednjih 3-4 godine konstatno traju radovi na putevima koji vode ka Župi. U normalnim uslovima trebalo bi mu 20 minuta do Prizrena, ovako preko sat vremena.

„Ovo se dešava tri do četiri godine. Institucije ignorišu sa informacijama. Unazad u nekoliko meseci je malo bolje radi se intezivno i ovakvim tempom bi završili na vreme. Meni je potrebno u normalnim uslovima da dođem do Prizrena za 20 minuta. A u poslednje vreme sat ili sat i po moram da prođem nedovršenim i neasvaltnim putem do radnog mesta. Ove institucije ignorišu ovu situaciju sa izvođenjem radova, a mi redovno izmirujemo obaveze prema državi“, kazao je Rama za Radio Astra.

Ostaje samo nada da će nadležne institucije uspeti da reše ovaj problem ili da građani strpljivo sačekaju završetak godišnjih odmora.

NAJNOVIJE

Više