„Đedov sabor“ posvećen mitropolitu Amfilohiju u nedelju u Osojanu

"Đedov sabor" u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Treći po redu “Đedov sabor” posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću održava se u nedelju u Osojanu. Kako navode iz Doma kulture Gračanica „najzaslužnijeg za povratak Srba u osojansku dolinu nakon proterivanja 1999. godine“.

„Mitropolit je u prvim danima bio sa povratnicima da ih ohrabri i podrži svojim primerom, ljubavlju i molitvama. On je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje, pa su u Osojanu verni narod, Eparhija raško-prizrenska i institucije kulture ustanovile ovaj Sabor koji se ove godine održava treći put, dana 13. 08. 2023. godine“, saopštili su iz Doma kulture Gračanica.

Sabor počinje u 08 časova, liturgijom i besedom vladike Teodosija, okupljenima će se obratiti predstavnici mitropolije crnogorsko-primorske, a zatim i predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević.

Pripremljen je i kulturno umetnički program kao i „Trpeza ljubavi“.

Sabor organizuju: Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Dom kulture „Gračanica“ iz Gračanice, Privremeni organ Opštine Istok, КUD „Кopaonik“ Leposavić, Dom kulture „Sveti Sava“ Istok.