Hovenijer: Zahtevi SAD nisu pritisak, ZSO treba formirati

Džefri Hovenijer (Foto: Ekonomia Onlajn)

Američki ambasador Džefri Hovenijer na sastanku sa novinarima naveo je da SAD traže stabilno i dugoročno rešenje i da ne traže rešenje gde jedna strana dobija, a druga gubi. “Zahtevi SAD su legitimni zahtevi, a ne pritisak”, naveo je.

Hovenijer je prokomentarisao i pismo koje je potpisalo više od 50 američkih, evropskih i britanskih zakonodavaca u kojem se poziva na oštriji pristup Srbiji.

Pozvao je Kosovo da napreduje u dijalogu sa Srbijom, još jednom zahtevajući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Izgleda da ozbiljno shvatamo svaki stav predstavnika koje bira američki narod. Ali u ovom pismu to nije tačno za Kosovo. Ovo pismo nije o Kosovu gde sam ja ambasador. Više se radi o politici Srbije za koju nisam odgovoran. A SAD ne traže da se ovo pitanje reši u smislu gde je pobeda jedne strane jednaka gubitku druge strane. Pobeda Kosova nije gubitak za Srbiju, a pobeda Srbije nije gubitak za Kosovo. Verujemo da je moguće imati odnos sa Srbijom i Kosovom koji ni na koji način ne utiče na interese druge zemlje“, rekao je on.

„Kao američki ambasador na Kosovu, veoma sam zadovoljan onim što tražimo od Vlade Kosova da uradi i šta tražimo od naroda Kosova. Ne bi trebalo biti sumnje, i nadam se da je vrlo jasno, da Sjedinjene Države imaju dugoročnu posvećenost narodu Kosova. Kao ambasada, imamo tri strateške tačke. Jedna od njih je podrška Kosovu da zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama. Radimo sjajan posao na unapređenju ovoga. O tome ne bi trebalo da se postavlja pitanje. Takođe da pomognemo ekonomiji Kosova da obezbedi budućnost za svoje građane i dobro upravljanje. Dakle, ovo su naši ciljevi. To što tražimo od Kosova ne vidim kao pritisak. Vidim da postoji niz legitimnih zahteva SAD i partnera koji unapređuju ove strateške ciljeve. Kosovo neće moći da postane članica EU, neće moći da ostvari Partnerstvo za mir da postane članica NATO-a, dva fundamentalna cilja SAD koje želi da se ostvari, bez napretka u dijalogu olakšan od strane EU“.

„Zato tražimo od njega da unapredi pregovore i zaključke pregovora o osnivanju Asocijacije. I bili smo jasni kako vidimo Asocijaciju. Što nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, sa odlukom Ustavnog suda i što nije dodatni nivo vlasti. Bili smo vrlo jasni. Veoma mi je prijatno da uputim ove zahteve Vladi Kosova. Mislim da je dobra politika i legitimno da se vidi kako ove stvari napreduju.“

Hovenier je izjavio da njegova zemlja ne podržava ideju redefinisanja nacionalnih granica u regionu Balkana, a prema njegovim rečima, svaki pokušaj da se to uradi biće kontraproduktivno i destabilizujuće.

“SAD snažno podržavaju težnje ka EU kao i teritorijalni integritet svake države na Balkanu, uključujući i Kosovo.”

On je, između ostalog, naglasio da Amerika ne podržava ni „Veliku Albaniju” ni „Veliku Srbiju”. Hovenier je pomenuo i pitanje snabdevanja lekovima i da li je i ovim proizvodima zabranjen ulazak na Kosovo.

Ono što je sada zabranjeno je roba koju proizvodi Srbija, koja na neki način utiče na snabdevanje lekovima i medicinskom opremom. Ovo je ozbiljna stvar i mi smo je shvatili veoma ozbiljno, tako da smo razgovarali sa kosovskim zvaničnicima i njihovim srpskim kolegama da nam pomognu da razumemo situaciju i moram da budem jasan u našem razumevanju da su lekovi uvezeni iz Srbije danas kao što je bilo pre datuma kada su mere preduzete. Moram da kažem da izgleda kao da ljudi pokušavaju da potencijalno pogrešno predstave situaciju, ne mogu da kažem zašto.”