EULEX se zabrinuo: Tri nova pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti podneli ostavke

(Foto: KoSSev)

Tri pripadnika Kosovske policije iz srpske zajednice dali su otkaz ubrzo nakon što su stupili na dužnost, saopštio je danas šef EULEX-a, Đovani Pjetro Barbano, a potom navode potvrdio i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. Obojica su zabrinuti i pomno prate slučaj. Iz Kosovske policije regiona Sever za sada odbijaju da komentarišu ove navode. Sa druge strane, mediji nezvanično izveštavaju da je navodno čak sedam novih policajaca dalo otkaz.

Da su tri mlada Srbina nedavno napustila svoja nova radna mesta, šef EULEX-a saopštio je u objavi na Tviteru.

„Sa zabrinutošću posmatramo nedavne ostavke tri novoregrutovana kosovska Srbina pripadnika Kosovske policije. EULEX pomno prati ove zabrinjavajuće događaje. Sastav policije treba da odražava i predstavlja društvo kojem služi i štiti“, naveo je Barbano na Tviteru/X.

Dodao je da pripadnici policije iz nevećinskih zajednica mogu da doprinesu bezbednosti svojih zajednica upravo svojim policijskim radom koji je orijentisan na zajednicu.

Navodi da je EULEX posvećena podršci, kako kaže, „naporima KP koji imaju za cilj razvoj efektivne, efikasne, reprezentativne i odgovorne policije u širem delokrugu“.

Međutim, osim osude i same posredne potvrde da su tri nova srpska policajca dala otkaz, Barbano nije izneo druge detalje.

Portparolka ove institucije nas je u kratkom telefonskom razgovoru uputila na e-mail komunikaciju, što smo u međuvremenu i učinili, sa zahtevom da saopšte informacije sa kojima raspolažu.

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog, potom je podelio objavu šefa EULEX-a, Đovanija Pjetra Barbana na svom Tviter nalogu.

U međuvremenu se oglasio i ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer, navodeći da deli zabrinutost povodom ostavki tri srpska pripadnika Kosovske policije.

„U potpunosti delimo ovu zabrinutost i ponavljamo našu posvećenost kosovskim multietničkim policijskim snagama“, napisao je Hovenijer na Tviteru/X.

Ambasador je poručio da Kosovska policija postoji da bi služila svim zajednicama na Kosovu, te naglasio da pripadnicima ove institucije treba omogućiti „da rade bez zastrašivanja“.

Hovenijer je ujedno dodao i da „pažljivo prate razvoj događaja“.

Ubrzo nakon oglašavanja međunarodnih predstavnika, stigla je i vest da su se Barbano i Hovenijer sastali u prostorijama američke ambasade u Prištini. Razgovarali su i o Kosovskoj policiji.

„Veoma produktivan sastanak sa američkim ambasadorom. SAD su važan partner porodice EU i razgovarali smo o tome kako da unapredimo naše zajedničke prioritete u oblasti vladavine prava u institucijama i u promovisanju najboljih praksi policije“, poručio je šef EULEX-a nakon sastanka.

U Kosovskoj policiji, međutim, ćutnja.

Zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani, za KoSSev je kratko kazao – „nemamo komentara za sada“, odbivši da bilo potvrdi ili demantuje navode međunarodnih zvaničnika.

Detalje nismo uspeli da dobijemo ni u centralnoj direkciji Kosovske policije u Prištini kojoj smo se obratili putem mejla, kao i od više portparola ove direkcije.

Mediji o otkazima sedam službenika

Sa druge strane, o otkazima Srba izveštavaju mediji, pozivajući se na svoja saznanja.

IndeksOnline piše da je zapravo sedam novih srpskih pripadnika Kosovske policije napustilo ovu instituciju.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij je izvestio da su navodno četiri službenika radila u Leposaviću, dva u Zvečanu i jedan u Mitrovici, bez preciziranja da li je reč o severnom ili južnom delu.

Prištinski Kallxo takođe pominje broj sedam, ali navodeći da su tri otkaza zvanično potvrđena, a da su četiri u procesu.

Podsetimo, Kosovska policija regiona Severa dobila je krajem prošlog meseca 74 nova policajca. Reč je o pripadnicima nevećinskih zajednica od kojih su 45 Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije. Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke, koja je održana sredinom jula u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je policija „najpouzdanija institucija na Kosovu“, ali i da je „nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

Podsetimo, Srbi sa Severa Kosova napustili su još novembra meseca većinu kosovskih institucija na Severu Kosova, među kojima je više od 500 policijskih službenika.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.

Komandir policijske stanice Severna Mitrovica, Ramiz Isufi, potvrdio je međutim, nedavno da su se u ovoj stanici nalazila tri policajca iz srpske zajednice, i pre nego što su im se pridružili novi policajci iz nealbanskih zajednica.