Uhapšen učesnik protesta zbog dolaska Rašićevog zamenika u Leposavić

Leposavić (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Kosovska policija uhapsila je danas Srbina iz Leška V.N. On je jedan u grupi Srba koji su ove srede protestovali ispred opštinske zgrade u Leposaviću protiv dolaska zamenika kosovskog ministra za zajednice i povratak Radoice Radomirovića.

„On je jutros uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati (najverovatnije). Sutra će biti izveden pered sudiju koji će da odluči o njegovom pritvoru“, potvrdio je za KoSSev, advokat uhapšenog, Nebojša Vlajić.

V.N. je uhapšen na osnovu prijave Radomirovića, koju je 17. avgusta podneo protiv njega za navodne pretnje.

„Odgovara za to što je navodno Radoici Radomiroviću uputio nekakve pretnje. On kaže da je moj branjenik bio deo grupe koja je protestovala i zviždala, a on je kao političar, dužan da izdrži proteste, zvižduke i uvrede. Moj branjenik navodi da mu nije pretio ni na koji način“, objasnio je Vlajić.

Dan pre nego je podneo prijavu kosovski zamenik ministra za zajednice i povratak Radoica Radomirović posetio je gradonačelnika Leposavića, Ljuljzima Hetemija, koji svoj mandat, od 26. maja rekordno beleži po neprestanom boravku u opštinskoj zgradi u ovom mestu.

Na osnovu izveštaja medija na albanskom i zvaničnika, ovaj gradonačelnik skoro tri puna meseca živi u opštinskoj zgradi, od kada su specijalne policijske snage tada primenom sile uvele gradonačelnike u tri opštinske zgrade u većinski srpskim sredinama na Severu.

Rašićevog zamenika, u Leposaviću su tada dočekali zvižduci i dva objektiva koja su to zabeležila – TV Most i Kosovo online.

Na snimku koji je u međuvremenu i uklonjen sa Jutjub kanala Kosovo onlajna, manja grupa ljudi, mahom muškaraca i par žena, okupljena oko funkcionera Srpske liste Slavka Simića, dočekala je Radomirovića, koji se uputio ka opštinskoj zgradi u kojoj već četvrti mesec živi Hetemi.

„Sluge okupatorske! Dođite sa nama, bre, ovamo, sram vas bilo! Ua! Sramota, gde ćete bre?!“, čuli su se povici sa dolaskom Radomirovića, na šta je on odgovorio – „Kako te, bre Simiću nije sramota?“; a onda počeo svojim mobilnim uređajem i da snima okupljenu grupicu, odakle mu je odgovoreno – „Snimaj, snimaj, pa šalji Kurtiju“.

Na snimcima se u jednom trenutku video i razgovor ovih meštana sa vojnicima KFOR-a koji sve vreme čuvaju zgradu, ali i samog Radomirovića na drugoj strani koji je, takođe pored vojnika KFOR-a, posmatrao i telefonirao.

Sada je Vlajić potvrdio da je Radomirović dan kasnije podneo prijavu.

Inače, prema nezvaničnim saznanjima našeg portala bliskim učesnicima protesta u Leposaviću, Radomirović ove nedelje je u više navrata navodno dolazio ujutru u opštinsku zgradu u Leposaviću, kako bi navodno uvodio pojedine zaposlene ove opštinske administracije.

Radoica Radomirović imenovan je za zamenika kosovskog ministra za zajednice i povratak 25. maja, dan pre nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade na Severu.

On je došao na mesto Gazmenda Salijevića.

Radomirović je ujedno bio i kandidat odbornika Partije kosovskih Srba na lokalnim izborima 2022. godine u Leposaviću.

Međutim, kako su u ovoj stranci, čiji je predsednik Aleksandar Jablanović, rekli – Radomirović nikada nije bio njihov član.

Nakon ovih izbora, kako su tada rekli iz PKS, putevi su im se razišli.