Vlada Kosova nastavlja da suzbija energetsku krizu

(Foto: Medija centar Čaglavica)

Minstarstvo ekonomije raspisalo je danas dva javna poziva za podršku građanima – za ulaganje u efikasne kućne aparte (veš mašine, frižidere ili zamrzivače i mašine za pranje sudova) i solarni sistem za zagrevanje sanitarne vode. Ukupna vrednost poziva je 15 miliona evra. Na konferenciji povodom lansiranja projekta prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da će ovom šemom biti podržano 20.000 porodica na Kosovu.

Dodao je i će se ovim programom osim smanjenja finansijskih troškova, smanjiti i emisija gasova staklene bašte.

„Kod nas je energetski intenzitet tri puta veći nego u zemljama članicama Evropske unije, ovaj broj bi trebalo značajno smanjiti, tako da fokus nije samo na povećanju proizvodnih kapaciteta, već i na povećanju energetske efikasnosti. To ne znači samom smanjenje potrošnje nego utiče i na finansijske troškove i utiče na smanjenje izduvnih gasova i smanjenje uvoza energije. Dakle, imaćemo zdraviju i bolju okolinu za sve i
štednju državnog budžeta“, naveo je Kurti.

Kurti je govorio i o prethodnim, kako je naveo uspešnim projetima kad su investicije u energetsku efikasnost u pitanju.

„Prošle godine je ministarstvo izgradilo prvu šemu za energetsku efikasnost domaćinstava i preko naših mera podržali smo 9.000 porodica subvencionišući kupovinu opreme za grejanje i na taj način smo podržali one koji primaju socijalnu pomoć i dali smo posebnu podršku samohranim roditeljima. Ova šema je ispala tako uspešna da smo uspeli da utrostručimo budžet za ovu godinu, čak štaviše da bi podstakli štednju energije i smanjenje cene električne energije sa 127 miliona evra direktno smo subvencionisali preko 2.000 računa građana i biznisa u zemlji. Još od prošlog februara sa devet miliona smo renovirali sedam javnih zgrada, škola, obdaništa, medicinske centre i vatrogasne stanice i povećajući na taj način njihov komfor i štedeći energiju. Ovo neće biti poslednja šema podržaćemo još 20.000 porodica i povećaćemo
energetsku efikasnost u našoj zemlji“, rekao je on.

Minstarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli rekla je da je ukupna vrednost ovog poziva 15 miliona evra, te dodala da se uspešnom realizacijom programa električna energija može uštedeti i do 40 odsto.

„Deset miliona za porodice za kućne aparate i pet miliona za solarne sisteme za sanitarnu vodu i za grejanje preko kojih težimo da najmanje 20.000 građana ima dobit. Danas lansiramo dva poziva. Zamena opreme za domaćinstva će biti dobra i za građane i za smanjenje potrošnje električne energije što znači manji računi i efektivnije posledice za okolinu“, rekla je Artane Rizvanoli.

Konferenciji povodom predstavljanja javnog poziva za podršku građanima za ulaganje u efikasne kućne aparte i solarni sistem za zagrevanje sanitarne vode prisustvovao je i Alesandro Bjankardi iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

„Evropska unija je za podršku energetskoj efikasnosti u okviru energetskog paketa za Kosovo izdvojila 75 miliona evra. Domaćinstva su najveći potrošači električne energije za razliku od drugih segmenata i to pokazuje hitnu potrrebu da se smanji potrošnja u domaćinstvima i mera koju je lansiralo Ministarstvo za ekonomiju će pomoći da se smanji potrošnja menjajuči staru opremu novom za domainstva, kao što su veš mašina i
ostalo. Ohrabrujemo građane Kosova da apliciraju za ovaj grant da bi njihove kuće bile energetski efikasnije i da smanje račune“, rekao je Alesandro Bjankardi.

Na oba poziva pravo imaju da se prijave svi potrošači u domaćinstvu čija mesečna potrošnja električne energije nije manja od 250 kVh/mesečno u poslednjih dvanaest meseci. Zahtev za subvenciju se vrši onlajn preko platforme e-Kosova.