Vučić: Krajem avgusta i septembra najteži pritisci do sada, stvaranje Velike Albanije se nastavlja, Kurti neće stati

 

 

„Narednih dana, nedelja očekujem najteže pritiske do sada, dakle krajem avgusta i u septembru mesecu“, poručio je u Jutarnjem programu na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tvrdi da se „politika stvaranja Velike Albanije nastavlja“, te da kosovski premijer „neće stati“.

Paralelu sa pritiscima na Srbiju, Vučić vidi u tekstovima koji su plasirani o njemu na CNN-u i u nemačkim medijima.

Predsednik kaže da ti tekstovi nisu upereni protiv njega, već protiv Srbije.

„Vi vidite odjednom u pet dana šest tekstova izlazi, zamislite sadržaj, Vučić je kriv jer podržava Srbe u Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori“, kazao je Vučić.

Šta je to Srbija uradila, koji je to potez koji smo povukli, zapitao se predsednik, potom odmah odgovorio – „nijedan“.

Tvrdi da je reč o organizovanoj kampanji i „najtežim pritiscima do sada“, te da žele „u potpunosti da ga izoluju, da ostane sam“.

„Pustite šta narod misli, njih ne zanima šta narod misli, njih zanimaju donosioci političkih odluka“, objasnio je predsednik.

Kaže da nema balansa u Srbiji, svi su postali Amerkinaci i Rusi, nema Srba, jadao se predsednik, poistovetivši u više navrata situaciju sa kultnim domaćim filmom „Tri karte za Holivud“.

„Dakle nema ništa što bi bilo balansirano između i što bi ličilo kao podrška za našu zemlju, gledaju da me u potpunosti izoluju, da svi počnu da rade, iako će oni reći mi to radimo za našu zemlju, ali da rade suštinski za neke druge sile, ne bi li primorali Srbiju da promeni svoju politiku“, tvrdi Vučić.

Srbiji neće biti jednostavno u narednom periodu, kaže predsednik.

„Narednih dana, nedelja očekujem najteže pritiske do sada, dakle krajem avgusta i u septembru mesecu“, upozorio je.

Pokušaće da očuvaju svoju poziciju i pravednost svoje politike, hoće li uspeti, ostaje da se vidi, kaže.

„Čak i kada ne možete da ih ostvarite, fer je da kažete narodu ne ostvarujemo ih, ne zato što ih nemamo, već zato što nismo dovoljno jaki da bismo te principe ostvarili“, navodi.

Dodaje da novembarsko napuštanje kosovskih institucija od strane Srba nije bilo samo zbog tablica, to je bio samo jedan od razloga, navodi on.

Smenili su i Nenada Đurića (komandir Kosovske policije regiona Sever prim. red.), podsetio je predsednik.

„Protivpravno iako nemaju nikakve ingerencije da u tome učestvuju“, dodaje.

Ukazao je da je bilo i nasilja nad Srbima, te naglasio da „niko nije želeo da rešava te probleme“.

Politika stvaranja „Velike Albanije“ se nastavlja

Predsednik tvrdi da se „politika stvaranja Velike Albanije nastavlja“, te da kosovski premijer „neće tu da stane“.

„Ova politika stvaranja Velike Albanije je proces koji će da se nastavi i Aljbin Kurti neće tu da stane. Dakle ko god misli da postoji način da zaustavite gospodina Kurtija, ne postoji po tom pitanju, postoji da on ne uspe da ostvari to zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku – političkom argumentacijom, ozbiljnošću, ali i svojom čvrstinom, inače on neće stati“, navodi Vučić.

Niko u Briselu neće da ubedi Kurtija da bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija, kaže predsednik.

„Pa čovek je pre tri dana rekao ‘kad god ne znate šta da uradite, razmislite šta bi učinio Adem Demaći i onda to uradite’“, podsetio je Vučić.

Potom je ljudima koji ne znaju „objasnio“ ko je Adem Demaći.

„Za ljude u Srbiji, koji ne znaju, Adem Demaći je dvadeset osam godina proveo na robiji u jednom relativno liberalnom sistemu, gde kada odete na dve godine, uvek su tražili način da vas puste kao političkog zatvorenika. Ovog nisu mogli da puste jer bio je toliko ekstreman, bilo je reč o takvom srbomrscu koji takvom albanskom nacionalisti bilo to nemoguće učiniti“, objasnio je.

Problem je, kaže dalje predsednik, ono o čemu je govorio i kako je najavljen kosovski premijer u Severnoj Makedoniji, a ne „jedna zastava velike Albanije“.

„Oni kažu, neki od onih koji ga štite u Beogradu, kažu ‘pa ti si Vučiću bio u Prijedoru’, pa jesam, ali sam najavljen kao predsednik Srbije, a ne kao predsednik svih Srba ili ne kao premijer svih Albanaca, kao što je Aljbin Kurti“, kaže.

On se, za razliku od Kurtija, uredno najavi ambasadi Srbije i svim organima u BiH, pa se se najavi i Republici Srpskoj i svima drugima, sve po protokolu.

Upitao se „zašto zapad ćuti“ i „zašto će da mu prave dodatne probleme“. Na svoje pitanje je odmah zatim i dao odgovor.

„Pa ćute, njih ne interesuje priča o Velikoj Albaniji, to je za njih ‘okej’, to je loše, ali ti loši momci su naši momci, ali mi moramo da gazimo ove druge dok ne prihvate ono na šta smo mi pristali, a to je nezavisno Kosovo i moramo da vodimo kampanju protiv Srbije“

Pritisci na Srbiju neće stati i zbog rata u Ukrajini, kaže on. Već godinu i po dana govori o tome zato što na bojnom polju u ovom ratu „Rusiju ne možete lako da pobedite“.

„Zato što je situacija u Ukrajini takva da je jasno da na bojnom polju Rusiju ne možete lako da pobedite i neću da kažem da Rusija može da pobedi jer ne mislim da može, ali isto tako je jasno da mnogi su očekivali da posle Izjumske, Balakleja, Harkov Kupjanske ofanzive ranije, da će Ukrajina sa lakoćom da pobedi sa modernim zapadnim oružjem – nema ništa od toga“, ocenio je on.

Bezbroj laži je objavljeno u CNN-ovom tesktu o njemu. Krive ga i što su navijači Crvene Zvezde okačili tranparent „“kad se srpska vojska na Kosovo vrati“.

„Nije zločinački to kada kreiraju Veliku Albaniju svaki dan, ali je zločinački kada se neko poziva na povelju UN, iako su to uradili navijači, nego kažu, zamislite, Vučić je bio na toj utakmici“, kaže on.

Za deset godina, jednom je bio na sportskoj priredbi, nastavio je, a kao „u inat“, bio je i na toj utakmici.

„Kao u inat odvedem ovog čoveka zato što je on navijač Fiorentine, inače ne bih u životu otišao, uptavo zbog takvih da mi neko ne kaže nešto i za to sam kriv“, jadao se predsednik.

To pokazuje „stepen ludila“ u svetu u odnosima prema „malim narodima“ koji donose samostalne odluke, tvrdi Vučić.

Steže se krug oko vas, pojašnjava predsednik kako to funkcioniše.

„To je to veoma ozbiljno okruživanje i još se unosi zabuna kod ljudi da li se ja za to zalažem, da li je to moj trik neki, ne, nije nikakav, to je poznato u obaveštajnoj strukturi kako se radi, dakle, uzmu sve oko vas, polako to krene, naprave se krugovi i svi oni ustvari to rade zbog vas“, kazao je.

Voditeljka je zatim postavila i prvo pitanje. „Da li je to izolacija Srbije?“

Deset godina on sluša te priče o izolaciji, kad god se nečemu suprotstavi. On vodi ozbiljnu, odgovornu i pametnu politiku i to su gluposti, pojašnjava predsednik Srbije.

Ali situacija nije laka i jednostavna, upozorava, dodavši da mora da gleda kako zemlja da ide napred.

A ide, kaže Vučić, objasnivši da su investicije na „rekordnom nivou“. To je veličanstven i neverovatan rezultat, jer nigde u okruženju nije na tom nivou.

Potom je najavio i još povećanje penzija od oktobra i januara, kao i prijave za majke od subote za 10,000 dinara pomoći za svoju decu, koje se mogu prijaviti do 20. septembra.

Ne vodi tuđu, nego svoju politiku.

„Šta će nam vlada i šta će nam predsednik. ako ćete u svemu da podilazite onima koji su već doneli odluku, bilo u Briselu, bilo u Vašingtonu, bilo u Moskvi, bilo gde, izvinite a šta će nam vlada, postavite nekog birokratčika ovde koji će samo da copy-paste i uradite to i kraj priče“, kaže, i dodaje:

„Ja mislim da je dobro da mi vidimo kako se stvari odvijaju, da znamo da nemamo naklonjenost jednog dela zbog tih strateških stvari iz prošlosti, ali da sa njima moramo da porpavljamo odnose, da gledamo kako da ih gradimo, istovremeno čuvajući ova tradcionalna prijateljstva“.

Nateži period je pred nama, ponavlja još jednom, dolaze Ujedninjene nacije u septembru, biće veća gužva nego ikada, mnogo toga će rešavati u narednih mesec dana, najavljuje predsednik.

Komentarisao je izjavu portparola EU Petera Stana koji je kazao da Priština mora povući poteze za deeskalaciju situacije. Objasnio je voditeljki i trikove kojima se oni služe.

„Dakle oni to, u redu je kada dođu i kažu ti to moraš da uradiš zato što smo mi velika sila, a ja kažem, u redu, taj rečnik razumem, neću da vas poslušam ili razumem da smo suviše mali pa nešto malo ću da poslušam, a to kad nas pravite ljudima koji ne znamo o čemu govorimo, to ne možete da trpite“, objasnio je.

Dotakao se i sastanka u Kišnjevu (Moldavija), gde su ga pozvali Šolc i Makron nakon „divljačke eskalacije koju je pravio Kurti na Severu Kosova“.

Bio je ljut na ovom sastanku, nije mogao da veruje šta su tražili od njega.

„Pa nismo hteli da učestvujemo na izborima, Srbi nisu hteli da učestvuju na izborima, svi zajedno i podržali smo im tu odluku zato što nema 10 godina Zajednice srpskih opština, a vi tražite da se po peti put ispunjava uslov iz Briselskog sporazuma o učešću na kosovskim izborima, a istovremeno nećete ovo da isporučite“, kazao je.

Nije im odgovorio, rekao je da će da razgovara sa Srbima.

„Ne zaboravite, nijedan Albanac nije teško ranjen, samo Srbi i to šestorica njih, među njima i deca“, dodao je Vučić.

Dan posle toga nije više samo to uslov, objašnjava predsednik.

„Onda su rekli da će albanski gradonačelnici da podnesu ostavke, sad više nije da će oni da podnesu ostavke, jer neki njegov neće da podnese ostavku u Leposaviću zato što je Demaćijev neki rođak, neki ludak iz Samooporedeljenja zajedno sa njima bio sa Demaćijem i Kurtijem bog će ga znati, ne nije on narko diler, narko diler je ovaj drugi Mujocu, Mucoju kako god hoćete, nije bitno, dakle, moje pitanje je, tako vas dovode, sve liniju o liniju i oni polako podilaze i u svakom trenutku vam kažu spremne su i sankcije protiv Srbije“

A zašto? Uptao se predsednik i ponovo istovremeno odgovorio.

„Zato što se plaše, nećete verovati, kada neko vodi politiku, zamislite mene da se plašim botova i napisa na Tviteru i na društvenim mrežama, oni se plaše Kurtijevih botova“, tvrdi predsednik.

Kurtijevi botovi su Ališa Kerns, Bob Menendez i Mihail Rot, pojašnjava predsednik.

„I ostali koji vode organizovanu hajku protiv mene u svim svetskim medijima, nemam nikakav problem sa tim, oni su ceo život posvetili napadu na Srbiju i mržnji prema Srbiji, čitave svoje karijere su stekli na mržnji prema Srbiji i na ljubavi prema Albancima“, kaže Vučić.

Nema tu ničeg principijelnog, nema tu pravila, nema poštenog odnosa, kaže on.

„Ovo vam govorim da kada očekujete da ćete čuti tu nešto principijelno, nema tu nikakvih principa, nema tu nikakvih pravila, nema tu nikakvog poštenog odnosa, zato što svi oni pa i na taj poziv za Zapadni Balkan iako će to organizovati zemlja nepriznavač, naravno biće Kurti“, najavio je Vučić.

Ne zna da li će do susreta sa kosovskim premijerom doći, ali je siguran da će Kurti iskoristiti priliku da kaže da je „Vučić najbliži Putinov saradnik“.

„Već deset ratova sam izazvao na Zapadnom Balkanu, samo je pitanje kada ću da napadnem još nekoga“, ironično je kazao predsednik Srbije.

To sluša svaki dan. Kada je sa Zelenskim onda je izdajnik, kada ih pita „šta je to loše Ukrajina uradila“, niko nije u stanju da ogovori, jadao se.

„Ali koga briga, kod nas je kao u ‘Tri karte za Holivud’, sve na takav način podeljeno i svi su u pravu, samo što mali broj hoće da vodi računa o svojoj zemlji“, kaže Vučić.

Predsednik je govorio i o odnosima sa Turskom, jer je Turska regionalna sila. Slanje bajraktara, međutim, je nešto što je kvarilo njihove odnose, te je razgovarao telefonom sa Erdoganom.

„Slanje 4×4 vozila, dakle minobacača, postavljanje alkarana na ta vozila, barjaktara i još nekog drugog oruđa i oružja je nešto što je kvarilo naše odnose i o tome sam razgovarao sa Erdoganom telefonom na otvoren i iskren način. Verujem da će ovo biti dalji korak u poboljšanju naših odnosa i verujem da ćemo uskoro moći da ugostimo i predsednika Erdogana u Beogradu“, kazao je Vučić.