Počela prijava za pomoć deci uzrasta do 16 godina

Ilustracija (Foto: Mondo)

Prijava za jednokratnu pomoć države od po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina počiela je u ponoć i vrši se elektronski putem sajta idp.trezor.gov.rs. Prijava će biti moguća do 20. septembra 2023. godine, a nakon prijave će biti realizovana i isplata sa kojom će se početi od 25. septembra.

Podnosilac prijave, odnosno majka, unosi broj lične karte i svoj matični broj, te naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novać.

“Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče matične brojeve dece, iz nadležnih registara”, naveo je Ministar finansije u Vladi Srbije Siniša Mali na svom Fejsbuk nalogu.

Hranitelji deteta kome se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci socijalne pomoći ne moraju podneti prijavu, njima će automatski biti uplaćena ova pomoć.

Ova pomoć može se dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma. To znači da su obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.