Stojanović i Biševac nakon sastanka sa Hovenijerom: Deeskalacija najvažnija stvar

(Foto: Hovenijer/Ambasada SAD)

Deeskalacija situacije u četiri opštine na severu, novi izbori, povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije, uklanjanje policijskih baza i punktova koji su izgrađeni na uzurpiranoj imovini, formiranje Zajednice sprskih opština i nesmetan prolaz srpske robe neki su od zahteva političkih predstavnika Srba sa Kosova koji su juče razgovarali sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefrijem Hovenijerom.

Lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović je naveo da su srpski politički predstavnici sa Hovenijerom razgovarali o problemima koji trenutno muče Srbe na Kosovu.

„Pričali smo o tome šta je to što život čini gotovo nemogućim, pa imamo ovako veliko iseljavanje Srba. Pričalo se, naravno, i o situaciji na severu i o stalnoj tenziji koja tamo postoji, a koja neminovno mora da se prevaziđe na način da se stvore određeni uslovi da u narednom periodu dobijemo nove lokalne izbore na kojima će biti izabrani pravi predstavnici naroda na tom prostoru. Ono što je tamo bila moja misija jeste da se kaže da je jedino smirivanjem tenzija, uvođenjem u neki institucionalni red moguće očekivati da se uspori proces iseljavanja i stvore uslovi za kakav-takav bolji život“, naveo je on.

„Gospodin Hovenijer je izrazio želju da čuje stavove i ostalih političkih predstavnika srpske zajednice o onome što se dešava kako na severu, tako i na jugu. Razmenili smo ih i jasno izneli situaciju kakvo je trenutno stanje ovde (na severu), da je izuzetno napeto i da to već traje dugo vremena, da su specijalne jedinice i dalje raspoređene svuda. Takođe, još uvek je tu baza koja je izgrađena na uzurpiranoj zemlji, koja ugrožava život mnogim građanima, to je nešto što je ovde alarmantno. Takođe, odluke koje se sprovode u Kosovskoj Mitrovici po nalogu novog gradonačelnika mogu izazvati velike nemire kod građana“, dodao je lider GI za Zubin Potok Milija Biševac.

Bez smirivanja situacije i novih izbora

Prema rečima lidera GI za Zubin Potok, Hovenijera je zanimalo da li postoje uslovi za nove lokalne izbore na severu.

„Da bi se situacija smirila potrebno je da gradonačelnici koji trenutno funkcionišu podnesu ostavke, a smatramo da treba doći do novih izbora. Trenutno stanje je da i jedna i druga strana, kako Beograd, a najviše Vlada u Prištini ne želi da tako postupa. O tome govori i činjenica da su zahtevali da se potpisima, odnosno peticijom smene gradonačelnici, što dodatno produbljuje probleme. Smatram da ni jedna ni druga strana u ovom trenutku nije zainteresovana da se situacija smiri, a svakako jeste alarmantna jer sve veći broj srpskog stanovništva napušta Kosovo“, mišljenja je Biševac.

Ni Stojanović nije optimističan po pitanju novih lokalnoh izbora u četiri opštine na severu.

„Stavove ambasadora i američke ambasade možete da čujete direktno od njih. Ništa spektakularno novo nismo čuli što oni već nisu rekli. Važno je da svi shvate da bez promene te ekstremno antisrpske politike koju Kurti sprovodi zaista neće biti napretka, niti bilo kakve promene na bolje i da, zapravo, generator čitave krize jeste takav Kurtijev pristup koji na toj radikalnoj politici sakuplja političke poene. To je nešto što je zabrinjavajuće, jer kada držite ovako tenzičnu situaciju, nikada ne znate koji je sledeći novi incident“, dodao je on.

Lider Srpskog nacionalnog pokreta je kazao i da je uloga međunarodne zajednice vrlo važna jer oni imaju ogroman politički uticaj.

„Videćemo koliko će biti efikasni u nekom narednom periodu, da utiču na Vladu u Prištini, direktno na Kurtija, da promeni taj svoj pristup i odnos prema Srbima“, istakao je on.

Uvek isti zahtevi

Milija Biševac je naveo da su na jučerašnjem sastanku izneti problemi srpske zajednice, kao i očekivanja da se preduzmu prvi koraci koji su dogovoreni u Bratislavi, a to je da situacija na severu deeskalira.

„Rekli smo mu svoje zahteve, da smatramo da jedan od koraka ka deeskalaciji jeste da se trenutni gradonačelnici smene, jer svojim jednostranim odlukama mogu samo pogoršati stanje. Naravno, izneli smo zahtev da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku, kako iz zgrada opština koje trenutno služe kao policijske stanice koje su uzurpirane, tako i sa celog severa. Jedan od predloga je bio da se formira ZSO koja je već dugo dogovorena, da se sprovode sporazumi koji su potpisani“, kazao je on.

„Ljudi koji su došli sa severa najviše su govorili o tome da treba da se povuku specijalne jedinice sa severa, da one tamo nemaju šta da traže, da se polako stvaraju neki uslovi u kojima će moći da se održe neki novi lokalni izbori. Govorilo se i o tome da se promeni odnos, da se dozvoli uvoz srpske robe, jer ova situacija u kojoj nemate srpske proizvode je stvarno neverovatna. Na tako brutalan način Kurti krši sve sporazume koji su se teškom mukom dogovarali. Iako je to bilo minimalno, opet je omogućavalo da život funkcioniše, da prestane maltretiranje pošte koja otežano ili uopšte ne funkcioniše“, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ako postoji volja za deeskalacijom situacije, put ka njoj nije mnogo komplikovan.

„Videćemo šta će se dalje dešavati, verujem da postoji odlično razumevanje onoga što smo rekli“, zaključio je Stojanović.

O sastanku se prethodno oglasio i ambasador SAD Džefri Hovenijer koji je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu razgovarao o pitanjima važnim za ovu zajednicu.

Hovenijer je juče, osim sa Stojanovićem i Biševcеm, razgovarao i sa predsednikom GI Srpski opstanak Aleksandrom Arsenijevićem i liderom Partije kosovskih Srba Aleksandrom Jablanovićem.