Eskobar: Korupcija veliki problem za zapadni Balkan

Gabrijel Eskobar (Foto: KoSSev)

Visoki funkcioner Ministarstva spoljnih poslova SAD Gabrijel Eskobar ocenio je danas da je korupcija veliki problem za ceo region i da zato Vašingtom želi da vidi da je evropski put otvoren za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Ono što bih mogao da kažem je da je za region, za ceo region, korupcija veliki problem. Srećan sam što vidim da proces pristupanja daje centralno mesto vladavini prava kao uslov za ulazak (u EU)”, rekao je Eskobar u video intervjuu makedonskom portalu “360 stepeni”.

Istakao je da postoji još jedan razlog zašto SAD žele da vide da je evropski put otvoren za sve zemlje regiona.

“Svaka zemlja koja je ušla u EU je stabilnija, više demokratska i naprednija, a istovremeno pravednija u pogledu pravde za svoje građane. To je još jedan razlog zašto želimo da vas vidimo na putu ka članstvu u EU”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Na pitanje da li će uskoro biti novih imena iz Severne Makedonije na američkoj listi sankcija, takozvanoj “crnoj listi”, on je odgovrio da će ih “sigurno biti”.

“Dozvolite mi samo da kažem da je ova administracija, Bajdenova (Biden) administracija, posvećena borbi protiv korupcije. Zato što je korupcija tako korozivna za društva. Ne možemo da najavljujemo sankcije, ali budite sigurni da će ih biti”, rekao je Eskobar.