Infrastruktura i lična dokumenta najčešći zahtevi za komitete za zjednice u Prizrenu i Peći

Komitet za zajednice u Prizrenu prema rečima naših sagovornnika ne funkcioniše najbolje unutar tog tela. Sa druge strane, najveći problemi manjinskih zajednica u Peći su pema rečima naših sagovornika infrastrukturne prirode i dokumentacije.

U skupštini opštine Prizren postoji formiran komitet za zajednice koji ima 10 članova iz nevećinskih zajednica. One obuhvataju članove iz bošnjačke, romske, turske, srpske i goranske zajednice.

Odbornik skupštine Prizrena i član komiteta za zajednice, Admir Aljilji iz bošnjačke zajednice za Radio Astra kaže da nije zadovoljan radom komiteta i da treba puno više rada i posvećenosti.

„Sve odluke koje donosi komitet prosleđujemo da se razmatra na skuštinskom sastanku. Nisam zadovoljan radom komiteta za  zajednice, trebamo puno toga da radimo i koliko mogu da primetim nemamo jedinstvo da bi se to uspešno realizovalo. Hteo bi da iskoristim priliku da smo imali jedan interesantan sastanak gde se odlučivalo da od 74 sela u opštini Prizren izaberemo samo 40 prestavnika sela. To je nemoguće po mom mišljenju pa sam na stastanku rekao da neću da glasam jer na 4 sela treba da bude jedan predstavnik što je to netransparentno”, kazao je Aljilji.

Član komiteta za zajednice u opštini Peć ispred srpske zajednice, Miloš Dimitrijević iz Goraždevca kaže da komitet sada funkcioniše dosta dobro, ali i da se zajednice suočavaju sa raznim problemima. Jedan od najvećih problema u srpskoj zajednici je problem sa vađenjem kosovskih dokumenata.

„Kao komitet za zajednice u opštini Peć funkcionišemo za sada dosta dobro. Tu su zastupljene sve manjinske zajednice zajedno sa našim komšijama Albancima. I Egipćani su zastupljeni tako da mi dosta toga radimo na terenu. Ima dosta problema koji treba da se rešavaju kod svih gradjana, pogotovo kod Srba jer tu postoji problem što Srbi ne mogu da izvade određeni deo kosovske dokumentacije i na tome radimo dosta preko službenika u opštini Peć. Pokušavamo da našim ljudima pomognemo onoliko koliko se može učiniti“, kazao je Dimitrijević.

On za Radio Goraždevac dodaje da je optimističan kada je u ptanju sledeća godina i nada se realizaciji započetih infrastrukturnih projekata.

„Komitet za zajednice je veoma aktivan kada je u pitanju infrastruktura. Ovi projekti koji su započeti biće uskoro i realizovani. Mislim da ćemo za narednu godinu dosta toga doprineti našoj zajednici pogotovo ovde u Goraždevcu oko asfaltiranja i dodatan broj ulica sa uličnom rasvetom“, kaže Dimitrijević.

Predsednik komiteta za zajednice u opštini Peć Fatlinda Radi, kaže za Radio Peja da su najveći problemi na koje se građani žale infrastrukturne prirode.

„Ovaj organ daje preporuke tj. preporučuje i upućuje institucijama koje su odgovorne konkretno kod gradonačelnika i u direktorat koji je odgovoran. Takođe ima veoma dobru saradnju sa lokalnim parlamentom. Zajednice imaju puno problema kao što su ekonomski i infrastrukturni. U većini slučajeva zajednice se žale za put ili osvetljenje u njihovim naseljima ili za nedostatak vode ili električne energije“, rekla je Fatlinda

Ertan Simitci, predsednik odbora za zajednice i opštinski odbornik u Prizrenu kaže za TV Prizreni da se suočavaju sa brojnim izazovima, kao i da su poslali veliki broj zahteva različitim direktoratima.

„Imamo razne izazove, pokrenuli smo pitanje statistike jer nemamo statistiku za opštinu Prizren, predstavnika civilnog društva. Očekujemo od kancelarije da objavi statistike. Po ustavima i zakonima na snazi nevećinskih zajednica je minimum 10% u administraciji. Mi ne znamo tačno kakvo je stanje, mi smo takodje dali različite zahtve bilo to u direktoratu kulture i sporta, bilo to u javnim uslugama. Čekamo da se realizuju naši zahtevi, većina zahteva je inače iz regiona Župe. To su većinom infrastrukturni zahtevi jer tu ima oko 13-14 sela, većina su bošnjačka. Takodje unutar grada imamo različite zahteve. Ima nekoliko zahteva za ministarstvo obrazovanja, nekoliko zahteva i za kulturne aktivnosti u direktoratu kulture“, kazao je Simitci.

Prema rečima naših sagovornika, komitet za zajednice je jedno od tela kome se građani najčešeće obraćaju usled problema sa kojima se suočavaju.