Tamara Petrović: Moramo da proverimo vest iz više izvora

Inicijator lažnih vesti može biti bilo ko, svako ko ima bar malo uticaja na internetu može da zloupotrebi svoj profil na bilo kojoj društvenoj mreži i da to iskoristi za lažne vesti, smatra Tamara Petrović nastavnica informatike u OŠ “Janko Jovićević” u Goraždevcu.

“To je toliko nezaštićeno i toliko nekontrolisano. Dovoljno je da jedan portal prenese neproverenu vest i zatim će svi ostali portali preneti tu istu vest. Neko će biti oštećen u toj lažnoj vesti, dok se istina ispravi proći će mnogo vremena. Pravda uvek dodje ali je nepravda za to vreme učinjena i čovek je oštećen”, kaže Petrović.

Kada je u pitanju prepoznavanje lažnih vesti, ona smatra da svaku vest pre svega treba proveriti iz više izvora.

“Postoje zamke uvek. Na primer ako ja znam da je neko na tviteru vrlo uticajan, da ima 20 hiljada pratilaca onda se desi da ni ne proverim te vesti jer neko ko je poznat sigurno neće lagati.  Mislim da je najbolje vest proveriti iz više izvora”, zaključuje Tamara Petrović.

Ovaj tekst/video je deo projekta „Jačanje participativnog novinarstva u borbi protiv lažnih vesti“, koji implementira Radio Goraževac, uz podršku regionalnog projekta „SMART Balkan – Civilno društvo za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu“ koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) i Institut za demokratiju i Posredovanje (IDM) i finansijski podržano od strane norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i implementatora projekta i ne odražava nužno stavove norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).

 

Pročitajte još:

Katarina Marinković: Lažne informacije u osetjivim i kriznim područjima veoma opasne