Katarina Marinković: Lažne informacije u osetjivim i kriznim područjima veoma opasne

Izvori lažnih vesti su pre svega razne interesne grupe i centri moći, bilo da su politički, ekonomski i generalno društveni i oni to rade uglavnom preko društvenih mreža, raznih portala, pre svega onih koji nisu deo tradicionalnih profesionalnih medija, kaže novinarka Katarina Marinković.

Marinković kaže da su lažne vesti veoma opasne u osetljivim i kriznim područjima kao što je Kosovo.

„Lažne vesti uglavnom služe za manipulaciju, obmanu, prpagandu i slično u cilju ostvarivanja ciljeva onih koji ih plasiraju. Naravno u osetljivim i kriznim područjima kao što je Kosovo takve informacije mogu biti i veoma opasne. Posebno kada su u pitanju one informacije koje se tiču različitih etničkih zajednica u šta smo se u poslednje dve decenije kroz brojne dogadjaje mogli i sami uveriti“, zaključuje Marinković.

Ovaj tekst/video je deo projekta „Jačanje participativnog novinarstva u borbi protiv lažnih vesti“, koji implementira Radio Goraževac, uz podršku regionalnog projekta „SMART Balkan – Civilno društvo za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu“ koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) i Institut za demokratiju i Posredovanje (IDM) i finansijski podržano od strane norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i implementatora projekta i ne odražava nužno stavove norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).

Pogledajte još:

Ilir Gaši: Izvor lažnih vesti su zapravo izvori moći