Kramon: Viznu liberalizaciju ne treba povezivati sa dijalogom; Mandl: Odlaganje – „istorijska greška“

Viola von Kramon (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Upozorenje francuskog predsednika upućeno Beogradu i Prištini o mogućem preispitivanju vizne politike, ukoliko se strane ne budu ponašale odgovorno u kontekstu briselskih razgovora, izazvalo je reakciju i pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu. Viola fon Kramon zatražila je od Evropske unije da održi obećanja, te građanima Kosova omogući da slobodno putuju od 1. januara 2024. godine, kao i da ovo pitanje ne pozvezuje sa dijalogom.

I dok kriza na Severu Kosova i dalje traje, te se ne nazire kada će biti okončana, liderima u Beogradu i Prištini ove nedelje stiglo je upozorenje iz Pariza. Predsednik Francuske pozvao ih je da se ponašaju odgovorno, ukazujući na mogućnost preispitivanja vizne politike.

„Francuska i Nemačka su preuzele obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima koja će biti ponovo razmotrena ukoliko se obe strane ne ponašaju odgovorno“, podcrtao je Makron.

To se odnosi na Prištinu, protumačili su iz Beograda.

„Ja mislim da to nije realno i da to nije moguće i mislim da je to više pretnja koja je upućena Kosovu nego Srbiji. Srbija nije nijednim svojim potezom ugrozila mirovne pregovore“, izjavio je Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić

Deo opozicije na Kosovu je kritikovao vlast u Prištini zbog toga što svojim ponašanjem, kako su naveli, rizikuje odlaganje primene odluke o ukidanju vizne liberalizacije od 1. januara.

Upozorenje Makrona je i kosovska predsednica protumačila kao najavu moguće revizije vizne liberalizacije.

„Rekla bih da je to način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda će preuzeti takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. One nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, koja je bila velika nepravda za narod Kosova, rezultiraće smrću dijaloga. Niko više nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova“, izjavila je nedavno Vjosa Osmani.

U sličnom tonu danas se oglasila i poslanica Evropskog parlamenta, odnosno izvestilac ovog tela za Kosovo, Viola fon Kramon.

„Građani Kosova zaslužuju odavno zakasnelu viznu lieralizaciju. Želimo da budemo kristalno jasni – putovanja bez viza nisu i ne treba da budu povezana sa dijalogom sa Srbijom“, navela je Kramon.

Naglašava da Evropska unija mora da održi svoje obećanje – da će građanima Kosova omogućiti da slobodno putuju od 1. januara 2024.

Kramon je ujedno objavila tekst dokumenta u kojem se navodi da je važno razgovarati o Srbiji i Kosovu u vezi sa revizijom ekonomske saradnje i sredstava u slučaju da ne dođe do deeskalacije situacije, te naglašava da „nije samo jedna strana odgovorna za napredak u dijalogu“.

„Građani Kosova – kao i svi ostali na Zapadnom Balkanu – zaslužuju slobodu kretanja širom Evrope i uvereni smo da će EU održati obećanje i dozvoliti građanima Kosova da slobodno putuju od 1.1.2024“, stoji u dokumentu.

Danas se oglasio i austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, Lukas Mandl, uz poruku da bi odlaganje vizne liberalizacije bilo „istorijska greška“.

Ovaj poslanik je zapravo saopštio da je on taj koji je pokrenuo inicijativu u vezi sa pitanjem vizne liberalizacije za Kosovo, navodeći ujedno da su je, osim Kramon, podržali bugarski poslanici u Evropskom Parlamentu, Anderj Kovačev i Ilhan Kjučuk i austrijski poslanik u ovom telu, Andreas Šider.

„Zahvalan sam na tome. Ovo je međustranačka inicijativa. Bila bi istorijska greška odlagati viznu liberalizaciju za Kosovo“, naglasio je Mandl.