Vučić na G.Skupštini UN: Pokušaj rasparčavanja Srbije još uvek traje, zaklinju se u principe ali ih krše

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je večeras na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Dugonajavljivano obraćanje obeležile su kritike na račun onih koji su za poštovanje principa međunarodnog prava, povelje UN, ali ne i kada je Srbija u pitanju. „Primena dvostrukih aršina je otvorena pozivnica za one koji gazeći norme međunarodnih prava ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese“, smatra Vučić.

Rekao je da ove principe gaze najmoćnije zemlje sveta, a da Srbija „u takvom svetu podiže glas i bori se za nepovredivost granica i teritorijalnog integriteta“. Sa druge strane, Vučić tvrdi da se na Kosovu „odigrava ogoljeno nasilje od strane separatističkih vlasti Aljbina Kurtija“ i „puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope“.

„Pokušaj rasparčavanja moje zemlje koji je formalno započet 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti nije završen još uvek“, kazao je Vučić.

„Gaženje povelje UN u Srbiji bila je jedna od vidiljivih preteča brojnih problema sa kojima se svi suočavamo i to prevazilazi granice moje zemlje i regiona iz kojeg dolazim“, rekao je.

Srpski predsednik je naglasio da u UN-u više niko nikog ne sluša i da se sve manje razgovara, a sve više države vode svojim interesima, te da su odustali od traženja kompromisnih rešenja.

„I dok se svi sa ove konferencije već tri dana zaklinjemo na poštovanje principa i pravila povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu problema u međunarodnim odnosima. Primena dvostrukih aršina je otvorena pozivnica za one koji gazeći norme međunarodnih prava ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese“, smatra Vučić.

Kaže da ove principe gaze najmoćnije zemlje sveta – „posebno oni koji su sebi dali za pravo da celom svetu drže političke i moralne lekcije“.

Vučić je i na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija komentarisao navode američkog predsednika – „da je najvažniji princip u odnosima država poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a da su tek treći faktor ljudska prava.

Kaže da je te navode pozdravio sa neskrivenim oduševljenjem, ali:

„Jedini problem je u tome što sam samo nekoliko sati nakon njegovog govora morao da vidim predsednicu takozvanog Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, a koja je, nastala secesijom od teritorije Republike Srbije“, dodao je Vučić.

Osvrnuvši se na 1999. srpski predsednik je kazao da je, „bez odluke Saveta bezbednosti UN 19 zemalja surovo napalo Srbiju da bi navodno sprečili humanitarnu katastrofu“.

Nisu se svi glasno smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči da opravda svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su oni koristili isti narativ i iste reči

Vučić naglašava da 19 „najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema Srbiji“.

„Čak i kada su taj posao završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko i da će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno pravnim aktima. Međutim, 2008. godine im je palo na pamet da podrže proglašenje nezavisnosti Kosova“, navodi srpski predsednik, naglašavajući da je to učinjeno ilegalno.

„To nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice. Besmislena objašnjenja o policijskom teroru koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarnim krizama, progonu albanskog lokalnog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom i kako bi se urušio njen integritet“, poručio je.

Sa druge strane, kaže da je u trenutku „pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom“ 70 odsto Srba napustilo Kosovo.

„Sada ima 300.000 Albanaca više nego što ih je ikada bilo na Kosovu, toliko o pravdi“, dodao je Vučić.

Kaže da je gore od svega to što „svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

„Kao da mi ne podržavamo integritet te zemlje – podržavamo ga i podržavaćemo ga i dalje“, rekao je Vučić.

A kada ih pita za teritorijalni integritet Srbije, odgovor koji dobija je – „ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak“.

Vučić, međutim, tvrdi da Srbija „u takvom svetu podiže glas i bori se za principe nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta“.

Time, poručuje, daje primer borbe za pravo i štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan ceo svet.

„Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, branimo integritet svake zemlje članice UN. Samo je tužno da oni veliki koje pravo i pravda ne interesuju, da se oni pozivaju na drugačije principe, odnosno one koje im odgovaraju u datom trenutku. Kada se vodi takva politika, kada nema morala u svetskoj politici, jasno je da ulazimo u eru velikih sukoba, ne samo političkih, već i vojnih“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

“Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih – država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja“, naglasio je srpski predsednik Vučić.

Vučić je ipak zahvalio globalnoj većini, napomenuvši da znatno više od polovine članica UN na primeru Srbije podržava Povelju UN i ne podržava njeno nasilno rasparčavanje.

“Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu da ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, ali i da nije spreman da pogazi tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila i da će nastaviti da ih gradi.

„Ogoljeno nasilje separatiste“

Sa druge strane, Vučić tvrdi da se na Kosovu danas „odigrava ogoljeno nasilje od strane separatističkih vlasti Aljbina Kurtija“.

Kazao je da je Kurti nakon prošlonedeljnih neuspešnih razgovora u Briselu poručio Srbima „da će da pate i plate grešku koju su napravili“.

„Ima li gore ruganje ljudskosti međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči. Nažalost ima“, dodao je Vučić, pomenuvši jučerašnja hapšenja Srba uz optužbe za izvršenje navodnih ratnih zločina.

„U Kurtijeve zatvore se odvodi novi kontingent Srba koji su uhapšeni pod fabrikovanim optužbama koje su deo njegove kampanje terora“, naveo je.

Tvrdi i da je mnogo gore to što već 20 meseci na terenu Kurtijev „ekstremističkim režim“ sprovodi aktivnosti koje dovode do iseljavanja Srba, a koje se pretvara u „puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope“.

Naglašava da je za preko 50 odsto uvećan broj slučajeva etničkog nasilja.

Vučić je i na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kritikovao Zapad zbog toga što za narušavanje odnosa Beograda i Prištine optužuju obe strane.

„Sada kada se ogoljeni teror koji, kako kažu, podseća na ono što se dešavalo nad Albancima, dešava Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema poziva na akciju, ničega. Sada su samo zabrinuti, sležu ramenima, a ako treba bilo kakvu odluku da donesu, onda kažu – to je krivica obeju strana“, rekao je Vučić.

Sa druge strane, kaže da su razgovori sa Prištinom više monolog nego dijalog, navodeći da mu nije jasno zašto još uvek nije formirana Zajednica srpskih opšstina.

Naglašava da je dijalog moguć samo ako svi žele da se pridržavaju dogovora, te tvrdi da zvanični Beograd u punom kapacitetu radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

“To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv“, rekao je Vučić.

Vučić je podcrtao da je dijalog jedino rešenje i da je Srbija posvećena tome da se omogući miran suživot Srba i Albanaca.