Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo (Foto: Specijalno tužilaštvo)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

Kako se navodi, optužnica je podignuta pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini.

“Prema navodima optužnice, okrivljeni M.J. kao pripadnik policijskih snaga MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojih snaga na albansko stanovništvo na teritoriji Republike Srbije u opštini Uroševac, znajući za postojanje ovakvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, u saučesništvu sa drugim do sada neidentifikovanim licima izvršio je seksulano nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je u vreme izvršnja nasilja bila maloletna”, stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Napominju da je u ovom slučaju žrtva zadobila teške telesne povredne i trajnu psihičku traumu.

“Ovim radnjama okrivljeni M.J. je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Jugoslavije (koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela), trenutno inkriminisan kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. i stav 1.7 Krivičnog zakona Republike Kosovo”, dodaju.

Specijalno tužilaštvo je nadležnom sudu predložilo da se suđenje održi u odsustvu jer su, kako ističu, iscrpljeni svi pravni napori da se okrivljeni pronađe.