Patrijarh Porfirije: Molimo se da svi na Kosovu i Metohiji dobiju elementarni mir

Patrijarh Porfirije (Foto: SPC)

“Daj Gospode vere, ljubavi i nade svima nama, a naročito daj mira našoj braći na Kosovu i Metohiji” – poručio je srpski patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je u svojoj besedi, u porti Vaznesenskog hrama u Subotici, na proslavi Patrona Eparhije bačke praznika Prenosa moštiju Svetog Irineja, pozvao vernike da se mole i da svako „pojedinačno unese u svoje molitveno pravilo molitvu za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji“.

„Da im Bog dâ mira i da mi budemo uvek spremni da nosimo i delimo krst njihov, jer to je i naš krst“ – kazao je srpski patrijarh.

„Ali, da dâ mira i svim drugim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji, a da – rekao sam to i sinoć i vidim citirali su – dâ razumevanja i onima koji imaju silu i moć i koji neretko zatvaraju oči na nepravdu, a ponekad koriste različite aršine, pa jedne gledaju ovako, a druge gledaju onako“ – dodao je.

„Svaki čovek je ikona Božja, svakom je potreban mir. Da Bog dâ i njima da učine sve što mogu da doprinesu da svi ljudi na Kosovu i Metohiji dobiju elementarni mir“ – zaključio je patrijarh Porfirije.

Identičnu poruku, srpski patrijarh uputio je i dan ranije, a usled oružanog sukoba koji se dogodio u Banjskoj 24. septembra.