Program „Kenedi-Lugar“ za razmenu i studiranje u Americi otvoren do 24. oktobra

Oglas

Onlajn prijava za Kennedi-Lugar omladinski program razmene i studiranja (YES) 2024-2025 je otvorena i biće dostupna za prijave do 24. oktobra 2023.

Konkurs za stipendiju za omladinsku razmenu i studije je zasnovan na zaslugama i besplatan je za sve kandidate koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Da su rođeni od 1. januara 2007. do 15. jula 2009. godine;
  • Da su upisan u srednju školu u trenutku prijave; 

Detaljne informacije i kriterijume za konkurisanje možete pronaći OVDE.

Finansiran od strane Biroa za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta Sjedinjenih američkih država, ovaj program pomaže studentima da neguju trajne lične veze, angažuju se u aktivnostima koje promovišu međusobno razumevanje među kulturama, poštuju različitosti, uspostave liderske veštine i razumeju građansko društvo. Istovremeno, YES studenti pomažu svojim američkim drugovima iz razreda da poboljšaju svoje razumevanje stranih zemalja i kultura.

Kennedi-Lugar YES program je osnovao Kongres u oktobru 2002. kao odgovor na događaje od 11. septembra 2001. Od tada, IES je uticao na više od 13.000 studenata iz 45 zemalja.

Program je zvanično pokrenut na Kosovu 2009. godine u nadi da proširi komunikaciju između naroda Sjedinjenih američkih država i Kosova u cilju promovisanja međusobnog razumevanja i poštovanja.

Programom YES upravlja u partnerstvu sa Stejt departmentom Sjedinjenih američkih država konzorcijum neprofitnih organizacija, koji predvode Američki saveti za međunarodno obrazovanje i uključuje brojne organizacije za zapošljavanje i zapošljavanje.