Optužnica za napad na novinara RTV 21 u Zvečanu

Tokom sukoba u Zvečanu 29. maja (Foto arhiva Kim)
Tokom sukoba u Zvečanu 29. maja (Foto arhiva Kim)

Pred Osnovnim sudom u Mitrovici podignuta je optužnica protiv D.S. zbog sumnje da je 29. i 31. maja 2023. godine u Zvečanu napao novinarske ekipe i fizički povredio novinara RTV 21 B.Z, te oštetio automobil kosovske policije. 

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je, kako je saopšteno, nakon sprovedenih istraga podiglo optužnicu u Osnovnom sudu u Mitrovici, protiv okrivljenog D.S. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo učešće u masi koja je izvršila krivično delo huliganstva iz člana 404. stav 1, i napad iz člana 184. stav 3.

“Okrivljeni je 29. maja 2023. godine i 31. maja 2023. godine u Zvečanu, okupljen sa drugim licima, svojim delovanjem izazvao opštu opasnost, tako što su maskirana lica oštetila automobil kosovske policije. Okrivljeni je zajedno sa drugim licima napao novinara RTV 21 B.Z, kosovske policajce i druge novinare koji su bili prisutni na terenu”, naveli su iz tužilaštva.

Napominju da je okrivljeni D.S. namerno upotrebio silu prema oštećenom novinaru medija RTV 21 B.Z, zbog nacionalnosti.

“Dok je oštećeni prenosio protest koji je organizovala srpska zajednica u blizni objekta opštine Zvečan, grupa maskiranih demonstranata je krenula ka policijskom automobilu, oštećeni je išao u njihovom pravcu u cilju fotografisanja i snimanja i u tim trenucima grupa od tri lica je tražila od žrtve da isključi uređaje, vređala ih i zahtevala da se udalje. Nakon što su počeli da odlaze, grupa ljudi ih je pratila, a okrivljeni je upotrebio silu prema povređenom novinaru B.Z. udarivši ga pesnicom u desnu stranu pojasa”, istakli su.

Napominju da je tužilac na osnovu optužnice predložio da sud okrivljenog krivim na učinjena dela i kazni ga po zakonu.