Vitomirica: Liturgijom nakon 25 godina, u obnovljenom hramu obeležen Sveti Luka

Vernici ispreed crkve u Vitomirici (Foto: Radio Goraždevac)

Nakon gotovo četvrt veka od poslednje služene Svete liturgije, danas se crkva svetog apostola Luke u Vitomirici ponovo ispunila molitvama i vernim narodom. Obeležavanje današnjeg praznika Svetog apostola Luke u istoimenoj crkvi u Vitomirici, je značajan korak u procesu obnove ovog, do nedavno, zapuštenog i urušenog hrama.

Svetu liturgiju služio je Vladika Raško-prizrenski Teodosije, a okupili su se raseljeni Vitomiričani, Pećanci, povratnici iz okolnih sela i Goraždevčani. Vladika Teodosije, u svojoj besedi, izrazio je duboku zahvalnost i nadu u obnovu ovog svetog mesta.

“Sabrali smo se danas posle 25 godina, koliko ovde u ovom hramu zapustelom i urušenom nije služena Sveta liturgija. Danas smo odslužili službu Bogu. Prinos naš Bogu sa molitvom da nas gospod podrži i nas i ovaj hram sveti, da se obnovi. Započeta je obnova ovog Svetog hrama i daće Bog da uskoro on bude potpuno obnovljen i da učinimo veliko osvećenje ovoga svetoga hrama”, rekao je u besedi Vladika Teodosije.

Ovaj istorijski trenutak nije mogao biti ostvaren bez snažnog angažmana zajednice. Momirka Vukmirović, učiteljica u penziji, koja poslednjih godinu dana živi u vitomiričkom Parohijskom domu, izrazila je svoju duboku povezanost s ovim mestom i svoju želju da se vrati.

“Stalno mi je bila Vitomirica pred očima, crkva, groblje, Patrijaršija, Visoki Dečani. To je deo nas koji smo ovde nikli. Gospod me je konačno osnažio da dođem, inače sam bila jako bolesna, prošla sam neke operacije, ali to ništa nije kada te Bog osnaži. Živim ovde godinu dana i to je blagoslov. Ja ne mogu da vam opišem tu neku lepotu koju osećam u duši. Zahvalna sam Bogu i svima vama”, kazala je Vukmirovićeva.

Obnova crkve svetog apostola Luke je zajednički napor izbeglih Vitomiričana i vernika. Domaćin ovogodišnje slave bio je Boban Medenica, dok će domaćin za narednu godinu biti Marko Vukmirović.

Vernici se nadaju da će se ovo sveto mesto ponovno oživeti i da će zajedno slaviti ime Božije, te da će se obnovljena crkva ponovno vratiti svom verskom značaju.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen je Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive dva povratnika.

Njena obnova počela je 2021. godine, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, a obnova je nastavljena sve do danas.