Nikola Zeković: Veliko je zadovoljstvo učiti školu u carskom gradu Prizrenu

U srcu carskog grada Prizrena, petnaestogodišnji Nikola Zeković iz Bara, Crna Gora, pronalazi svoj životni put. Treći razred u Bogosloviji Sveti Kirilo i Metodije predstavlja ne samo obrazovno iskustvo već i duhovno putovanje kroz vekovima bogatu istoriju ovih prostora.

„Prizren je za mene mesto koje izaziva divljenje i radost“, ističe Nikola, čija svakodnevica je ispunjena duhovnim bogosluženjima, nastavom i slobodnim aktivnostima.

„Molitva je osnova svakog dana, a blagodeti slobodnog vremena omogućavaju nam da istražimo gradske ulice i upijemo kulturno nasleđe.“

Nikola se sa svojim vršnjacima, članovima pet generacija Bogoslovije, divi bogatom kulturno-umetničkom programu i posetama umetnika, otkrivajući širok spektar kulturnih izraza.

„Trudimo se da razumemo i negujemo naše korene kroz obilaske, kako lokaliteta širom Kosova i Metohije, tako i šire.“

Poseta manastirima i svetim mestima prožela ga je dubokim duhovnim utiskom.

„Odlučio sam da se školujem ovde, na Kosovu i Metohiji, i blagoslov Mitropolita mi je dao snagu za tu odluku“, ističe Nikola sa uzbuđenjem u glasu.

Ipak, dok se raduje obrazovanju i svemu što ova škola pruža, Nikola ističe važnost porodičnih veza.

„Osećamo nedostatak porodice, posebno tokom ovih osam meseci u školi. Raspust je trenutak odmora, ali pre svega vreme da budemo sa svojima.“

Njegovi planovi uključuju i dalje teološko školovanje na fakultetu, nastavljajući put koji je započeo u ovoj bogosloviji. Sa zahvalnošću i dubokim poštovanjem prema duhovnoj i kulturnoj baštini ovih prostora, Nikola šalje poruku svima koji nisu posetili ovo mesto.

„Svako treba da dođe i oseti energiju ovih svetinja, da se obnovi i pronađe duboki mir.“

Nikolin put je samo jedan od mnogih mladih duša koje se oblikuju u Bogosloviji  u Prizrenu, oslanjajući se na kulturnu i duhovnu baštinu, čuvajući i negujući istorijsku vrednost.