9.2 C
Pec
2. dec 2023

OEBS: Obavestili smo Prištinu o zahtevu da misija prikuplja glasove Srba 17.decembra ali još nema odgovora

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je danas da je obavestila vladu u Prištini o zahtevu Beograda, da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra, ali da Priština još nije odgovorila.

Misija OEBS-a je u odgovoru za Gazetu ekspres navela da je 3. novembra dobila zahtev Vlade Srbije za prikupljanje glasova birača koji žive na Kosovu. Kako je navedeno OEBS je obavestio Vladu Kosova i “ostale stranke” da su spremni da sprovedu prikupljanje ovih glasova “pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima” i da su ovi uslovi saglasnost obe strane i pružanje bezbednosne podrške, uključujući i Kosovsku policiju.

“Podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja za OEBS da preduzme takvu operaciju, kao što je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i zemalja Kvinte. Obavestili smo Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu smo spremni da izvršimo operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim ovakvim slučajevima. Ti uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i kosovsku policiju”, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gazeta navodi da je pokušala da stupi u kontakt sa Kurtijevim kabinetom, ali da za sada nisu dobili odgovor. Prošle godine, Priština je odbila da sprovede referendum o promeni Ustava na KiM, a kosovskim Srbima je bilo dozvoljeno da glasaju samo putem pošte i u Kancelariji za vezu Beograda.

NAJNOVIJE

Više