Vladika Ilarion: Da bi bilo ljubavi mora da postoji vera

Vladika Ilarion u Pećkoj Patrijaršiji (Foto: Radio Goraždevac), arhiva

Vladika novobrdski Ilarion služio je jutros liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji. On je u svojoj besedi prisutnim vernicima rekao da ne treba suditi ljudima po spoljašnjosti, već po unutrašnjosti.

„Da bi bio izabran od Boga, a Bog u krajnjoj liniji svakoga izabira po svojoj ljubavi, ti moraš njega da biraš svakoga dana, da se za njega odlučuješ. Tako da je vrlo teško ko je unutra, a ko spolja. Ko se spasava, a ko propada. Ne sudimo po licu, po spoljašnjosti, nego po srcu. I Gospod Hristos govori da je on bio bližnji zato što je činio delo ljubavi. Vidi se iz toga kako se on postarao o čoveku koji je zapao među razbojnike, da je bio neko ko je bio naročito bogat. Oni koji su bili bogatiji i ugledniji su prošli nevideći tog čoveka, on za njih nije postojao. Ali za ovoga je čovek počeo da postoji, učinio je sve za njega. Za to nam Gospod govori ko je bližnji, onaj koji se bezrezervno daje i bez mere“, kazao je vladika Ilarion u svojoj besedi.

Vladika Ilarion je u svojoj besedi govorio o besedama svetog Jovana Zlatoustog, kao i o veri bez koje ne bi bilo ni ljubavi ni života.

„Svetitelji Božiji su bili oni koji su bili prijatelji Gospodnji. Koji su imali u utrašnji razgovor sa Bogom. Taj ko je tvoj bližnji, to je onaj čije dejstvo ti primaš, kome se daješ i pustaš njega u sebe. Svetitelji su bili ljudi osenjeni energijom boanstva. Takav je bio i setitelj kojeg danas proslavljamo,, preveliki, Zlatousti propovednik jevanđelja, Jovan, arhiepiskop i patrijarh carskog grada Konstantinopolja. Koji je tešio narod i od naroda dobio ime Zlatousti. Po preddanju, jedna žena je rekla na crkvenom saboru kada je duigo besedio i spustio se u dubine bogopoznanja i najuzvišenije teologije, ta žena je rekla: ‘Oče, kladenac tvoga bogoslovlja je dubok, a mi nemamo dovoljno dugačka uža da bi smo zahvatili sa tog izvora, zato govori nam razumljivim jezikom, da svi možemo da te razumemo’. Od tada je po predanju sveti Jovan počeo da govori na taj način da svi mogu da ga razumeju. I to je svedočenje jevanđelja. Ako mi ne dopremo jedni do drugih, i mi sveštenici i svi hrišćani jedni rema drugima, naša propoved je prazna jer     nema ljubavi. Da bi bilo ljubavi mora da postoji vera, jer se od vere živi“, kazao je vladika novobrdski Ilarion.

U Pećkoj Patrijaršiji, na svetoj liturgiji bili su prisutni i poklonici iz Novog Sada, Goraždevca i okolnih povratničkih sela, kao i drugi vernici srpske pravoslavne crkve.

 

Vladika Ilarion u Pećkoj Patrijaršiji (Foto: Radio Goraždevac)