Tea Todorović: Visoki Dečani su nam na 20 minuta, ne postoji stvar zbog koje bih više bila zahvalna Bogu

Studentkinja prava Tea Todorović s ponosom deli svoju priču o životu u Goraždevcu. Iako ne lako, ali prelepo, Tea ističe snagu i spremnost mladih da se nose s izazovima. Njena priča o odrastanju, studijama i ljubavi prema zavičaju baca svetlo na život u jednoj od najlepših destinacija na Kosovu.

Tea Todorović opisuje Goraždevac kao najlepšu mesto, ističući lepotu života uprkos teškoćama. Ona deli svoje iskustvo o odrastanju u zajednici koja je naučila suočavati se s nedaćama, ističući da su deca ovde sazrela ranije u poređenju s vršnjacima u centralnoj Srbiji.

“Goraždevac je za mene najlepša enklava u Metohiji i život u Goraždevcu i Metohiji uopšte nije lak ali je prelep. Zato što smo mi naučili da se suočavamo za raznim nedaćama. Ovdašnja deca su prerano sazrela i naše detinjstvo i naše odrastanje ne bi mogao da se poredi sa odrastanjem dece u centralnoj Srbiji. Hvala Bogu da nijedno dete odatle nije osetilo i da nije čulo razne strašne događaje i videlo svašta nešto. Nas je to očeličilo i mi znamo šta čekamo, težak v’jenac al’ je voće slatko. Ko istrpi do kraja taj će se i spasiti, mi znamo zašto trpimo i mi znamo šta čekamo, i znamo šta nas čeka. Svesni smo da naša žrtva vredi i da ćemo da budemo nagrađeni kada za to bude došlo vreme i zato se ne žalimo. Iako uopšte nije ni lako a ni lepo. Uskraćeni smo za mnogo toga, nemamo mnoga neka ljudska prava osnovna ali tu smo i istrajni smo na svom putu”, kazala je za Radio Goraždevac Tea Todorović.

Aktivnosti mladih često su usmerene na kafić “Podrum”. Tijekom leta, šetnje selom, posete bazenu i memorijalni turnir u čast ubijene dece čine deo svakodnevnog života. Kulturne aktivnosti mladih ograničene su na folklor i sporadične priredbe, kaže Tea Todorvić.

“Danas u Goraždevcu živi manje od 100 omladinca. Neki su radno angažovani a neki se školuju, studiraju. Uglavnom aktivnosti njihove se svode na kafić u centru sela “Podrum”. Tokom cele godine mladi izlaze u taj kafić. Kada dođe leto, kada otopli, šetaju selom, idu na bazen, šetaju oko crkve. Imamo turnir svake godine, od ove godine je to memorijalni turnir sećanje na Ivana i Panta. Dece koja su ubijana 2003.godine na Bistrici. Kulturna aktivnost mladih se svodi nažalost samo na folklor i na po neku priredbu za svetog Savu, Dan škole, Jeremindan”, dodala je Tea.

Tea naglašava da Goraždevac nudi obrazovne mogućnosti, sa školama i gimnazijom izmeštenim iz Peći. Ipak, veliki broj mladih odlazi zbog posla, a iako je situacija bolja, iseljavanje ostaje stvarnost.

“U Goraždevcu imam vrtić, predškolsko, osnovu školu, gimnaziju Sveti Sava i ekonomsku Mileva Vuković koje su izmeštene iz Peći. Ja studiram trenutno u Kragujevcu na pravnom fakultetu, srednju školu sam takođe završila u Kragujevcu zato što sam htela pedijatrijski smer. Ali Goraždevac stvarno pruža dosta mogućnosti ako neko hoće gimnaziju ili ekonomsku školu da upiše. I takođe u Kosovskoj Mitrovici mogu da studiraju ako im je bliže i lakše”, rekla je Tea Todorović.

Sama Tea, trenutno studentkinja u Kragujevcu, ističe da vidi svoju budućnost u Goraždevcu. Nakon završetka studija, namerava se vratiti, razvijati karijeru i osnovati porodicu u mestu koje voli. Tea ističe da Goraždevac nije samo mit, već i budućnost, te poziva da se spozna pravi smisao života kroz ljubav prema zemlji.

“I više nego zadovoljna. Visoki Dečani su mi na 20 minuta i ne postoji stvar zbog koje bi više bila zahvalna Bogu nego zbog toga. I ni za šta ne bih menjala svoj život ovde. Ovde naravno vidim svoju budućnost. Kada završim studije želim da se vratim ovde i ovde da razvijam svoju karijeru i ovde da osnujem porodicu jednog dana. Ova zemlja nije samo mit, ova zemlja je budućnost. A ko ume da vidi to taj će spoznati smisao života”, zaklučila je Tea.