U Belom Polju kod Peći obeležena hramovna slava

(Foto: Radio Goraždevac)

U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Pred oko 50 vernika liturgiju je služio paroh budvanski Petar Cerović, sa parosima Draganom Radovanovićem iz Pećke Mitropolije i Dejanom Tomovićem iz Kolašina. Takođe, na liturgiji i obeležavanju slave su bile prisutne i monahinje iz Pećke patrijaršije.

Naredne godine domaćini slave biće Miloš Ratković iz Belog Polja i sveštenik Dejan Tomović iz Kolašina.

„Ove godine sam uzeo kolač što mi mnogo znači. Moji koreni su ovde, grobovi mojih predaka što znači da mi je tu sve. Često dolazim ovde. Mislim da je moguć povratak raseljenih. Ja bih voleo da sve bude kao ranije“, rekao je Miloš Ratković.

“Čast mi je velika, Bog je dao trenutak da sam ja, u međuvremenu, postao i sveštenik.  Došao sam u Kolašin i preuzeo slavu za sledeću godinu. Ako bog da okupićemo se svi i sledeće godine. Želim da opomenem Belopoljce koji su rođeni ovde da se sete svoga mesta. Eto da im kažem da će ako bog da i sledeće godine jedan sveštenik iz Kolašina doći ovde da slavi, zajedno sa meštaninom Ratkovićem. Dve godine unazad dovodio sam ljude iz Kolašina. Tako je i ove godine”, istakao je sveštenik Dejan Tomović.

Paroh Petar Cerović u besedi kaže da nas danas kao i stotinama godina unazad blagodat Svetog Duha sabira u ovom svetom hramu koji je posvećen najuzvišenijoj ženi koja je ikada bila u svetu – Presvetoj Bogorodici.

„Sabira nas između ostalih dana i u ovaj dan kada upravo njeni roditelji posvećuju malu Mariju hramu Gospodnjem prosvećuje Bogu. Crkva Božija od ustanovljenja tog velikog događaja i praznika uz blagodat presvetog Duha sabira se da proslavi najpre ime Božije, tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog ime jedinorodnog sina njegovog Gospoda našeg Isusa Hrista. Bog koji je izabrao baš ovu Mariju da kroz nju i od nje dođe i spusti se u ovom svetu da poživi među nama ljudima da nam pokaže put Spasenja, prvo da nas otrgne od ruku đavola, robovanja, svakome zlu. Upravo pred Svetom Bogorodicom, Gospod dolazi i posećuje ovaj svet, a mi joj se neprestano klanjamo i hvalimo i veličamo“, rekao je u besedi paroh Petar Cerović.

Današnjem obeležavanju prazniku prisustvovali su raseljeni, kao i meštani ovog sela, ali i vernici iz Crne Gore i Goraždevca.