Analiza lažnih vesti za novembar

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Analiza lažnih vesti tokom novembra o Osmanijevoj navodnoj podršci ZSO, dramatizaciji Kurtijevih izjava o pojačanoj bezbednosti, i tvrdnjama o „bahatom ponašanju“ Aljbina Kurtija,  kao pokušaji manipulacije nad čitaocima.

Zeleno svetlo ustavnom sudu

Portal Srbija danas je 02. novembra ove godine objavila tekst pod naslovom „PRETERANI OPREZ ILI NOVA SABOTAŽA?! Osmani daje zeleno svetlo za formiranje ZSO ali ima jedan USLOV”, u kome tvrde da je Vjosa Osmani odlučila da formira ZSO, ali pod nekim uslovom.

U daljem tekstu ovog portala, baziraju se na saopštenje kabineta kosovske predsednice i prevod portala Koha koji izveštava na albanskom jeziku. Nigde u tekstu ne pojavljuju se informacije o zelenom svetlu za formiranje Zso, već samo o njenom saopštenju u kome kaže da odluku o formiranju zajednice srpskih opština treba da donese ustavni sud Kosova.

Ovakav naslov imao je za cilj da privuče čitaoce na svoj portal, kao i pokušaj obmane javnosti o tome šta je zapravo kosovska predsednica saopštila nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom. Naslov i tekst ove vesti koju je objavio portal Srbija Danas nisu usklađeni niti povezani.

Kako Kurti preti Srbima

Alo.rs je sedmog novembra ove godine objavio vest sa naslovom “OPASNO Kurti preti Srbima paravojnim snagama”, isticavši da kosovski premijer na taj način preti srpskom narodu na Kosovu. Za ovu vest, oslonac je bila izjava kosovskog premijera o povećanju broja kosovskih policajaca i vojnika za 500, odnosno 600 članova sledeće godine.

Ova „vest“ na portalu Alo rs je politički obojen manipulativni tekst. Prvo, primetna je snažna retorika i optužbe upućene premijeru Aljbinu Kurtiju, povezane sa pretnjama srpskom narodu na Kosovu. Međutim, kada se uporedi s relevantnim vestima, vidi se da je manipulativna i preterana u interpretaciji Kurtijevih izjava.

Izvorni Kurtijev citat ne ukazuje na pretnju Srbima, već se fokusira na jačanje Policije Kosova i kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koje Alo.rs naziva paravojnim. U relevantnim izvorima vesti, on najavljuje povećanje broja snaga KBS-a i policije, ali bez eksplicitne pretnje srpskom stanovništvu. Stoga, vest u Alo dramatizuje izjave i kontekstualno ih menja kako bi stvorila sliku pretnje Srbima.

Opet Kurti

Dnevni list Kurir je osmog novembra objavio tekst pod naslovom  “BAHATO PONAŠANJE: Kurti kupuje vreme i poručuje međunarodnoj zajednici da mu ne pada na pamet da formira ZSO” sa nadnaslovom “OPASNA IGRA”.

Osnova za ovakvu vest Kurira nije bila nikakva izjava niti potez kosovskog premijera Aljbina Kurtija, već gostovanje “analitičara i stručnjaka” koji su komentarisali i iznosili svoje mišljenje, dok je pomenuti portal to mišljenje određene grupe pojedinaca pokušao naslovom i tekstom da pretvori u istinu i činjenice.

Naslov sugeriše da je kosovski premijer lično uputio određenu poruku međunarodnoj zajednici, ali u stvarnosti je naslov baziran na tumačenju stručnjaka, a ne na direktnim izjavama premijera.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija u situacijama kakva je trenutno na Kosovu, može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.